Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп отново критикува лихвена политика на Федералния резерв

Президентът на САЩ настоя за понижение на лихвите в края на месеца

Президентът Доналд Тръмп отново критикува лихвена политика на Федералния резерв и настоя централната банка на САЩ да намали лихвените ставки на предстоящото в края на месеца редовно заседание.

В поредица от туитове той написа: "При почти никаква инфлация, страната ни е принудена да плаща без нужда много по-високи лихви в сравнение с други страни само заради един много заблуден Федерален резерв. В допълнение, продължава количественото затягане (намаляване на придобитите от Фед активи, закупени по време на програмите за "количествени улеснения"), което затруднява конкуренцията на страната ни".

Според него "разходите за лихви трябва да бъдат много по-ниски, а растежът на БВП и богатството на нашата страната много по-високи. Такава загуба на време и пари. Също така, много несправедливо е, че други държави манипулират своите валути и напомпават пари във финансовата система".

"Много по-скъпо за Федералният резерв ще бъде да намали по-силно лихвените ставки, ако икономиката на САЩ всъщност тръгне надолу в бъдеще!", написа Тръмп и продължи да твърди, че "много евтино и всъщност продуктивно е понижение на лихвите сега, след като Федералният резерв ги повиши и затегна паричната си политика твърде много и твърде бързо. С други думи те пропуснаха да направят това навреме. Не пропускайте отново! ".

Критиките на Доналд Тръмп са около седмица преди редовното заседание на Фед на 30-и и 31-ви юли, когато почти всички инвеститори, анализатори и икономисти очакват централната банка на САЩ да нали федералната фондова лихва под сегашния ѝ диапазона между 2,25% и 2,50%. Основният въпрос остава не дали американската лихвена ставка ще бъде намалена, а дали това ще стане най-вероятно с 0,25%, или ще има по-агресивно понижение с 0,50%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна