Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Уолстрийт джърнъл": САЩ ще наложат санкции на китайска компания за транспортиране на ирански петрол

МАЕ: Петролните запаси са достатъчни, за да покрият бъдещо прекъсване на снабдяването през Ормузкия проток

Либийският танкер „БАДР"
Снимка: vesselfinder.com

Съединените щати ще наложат нови санкции срещу китайска компания, която транспортира ирански суров петрол, съобщи в понеделник "Уолстрийт джърнъл".

Американският държавен секретар Майк Помпейо заяви пред медията, че китайската петролна компания Zhuhai Zhenrong Corporation и един от нейните ръководители "съзнателно" са нарушили закон на САЩ, който забранява вноса на ирански суров петрол.

Китай беше една от осемте страни, които първоначално бяха освободени от въведените от САЩ санкции спрямо износа на ирански петрол, но предоставеният срок изтече през май и след това не беше подновен.

Майк Помпейо добави, че компанията и нейният ръководител ще бъдат възпрепятствани да участват в сделки с чуждестранна валута, като ще бъдат забранени и банкови сделки или сделки с недвижими имоти под юрисдикцията на САЩ.

Новината идва след като Международната агенция по енергетика (МАЕ) заяви по-рано през деня, че пазарът на петрол в момента е добре снабден и че производството е надвишило търсенето през първата половина на годината. Агенцията също така заяви, че е готова да компенсира всички прекъсвания в снабдяването с петрол през Ормузкия проток за продължителен период от време със своя запас за спешни случаи.

В прессъобщение МАЕ добави, че нейните държави-членки притежават 1,55 млрд. барела публични петролни запаси, в допълнение към 650-те млн. барела, които вече са заделени от индустрията според задължения на правителствата и че тези резерви могат да бъдат освободени в случай на по-нататъшно влошаване на ситуацията със сигурността в Ормузкия проток.

"МАЕ е готова да действа бързо и решително в случай на прекъсване, за да се гарантира, че световните пазари остават адекватно снабдени", заключи организацията.

Коментарите на МАЕ са факт, след като стана ясно, че Иран е задържал в Персийския залив британски петролен танкер. Техеран отрече, че корабът е задържан като отмъщение на задържания преди две седмици от Великобритания ирански петролен танкер край Гибралтар, добавяйки, че Иран "подкрепя международното морско право".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!