Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп: Войната в Афганистан може да бъде спечелена само за 10 дни

Едно от най-добрите неща през мандата ми като президент е прекратяването на "абсурдното" ядрено споразумение с Иран

Доналд Тръмп разговаря с пакистанския премиер Имран Хан в Белия дом
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Доналд Тръмп заяви в понеделник, че Съединените щати не водят война в Афганистан, а действат като полицаи и че САЩ могат да спечелят войната за десетина дни, ако го поискат.

На пресконференция в Белия дом с пакистанския премиер Имран Хан, Тръмп посочи, че може да спечели конфликта в централноазиатската страна "буквално за 10 дни", ако това е необходимо. Той обаче подчерта, че не иска да убива "10 милиона души" и че ако желае война, Афганистан ще бъде "заличен от лицето на Земята".

Той потвърди, че САЩ се опитват да се изтеглят от страната и че Пакистан предоставя помощ в това отношение.

Доналд Тръмп също така каза, че ще желае да действа като посредник между Индия и Пакистан в техния спор за провинция Кашмир.

По-нататък той заяви, че помощта за Пакистан, която беше спряна през миналата година, би могла да бъде въведена отново "в зависимост от това как вървят нещата".

Президентът на САЩ отбеляза, че "едно от най-добрите неща", които той е направил по време на мандата си, е да прекрати "абсурдния" Съвместния цялостен план за действие (JCPOA), известен още като ядреното споразумение с Иран.

По време на съвместната пресконференция с премиера на Пакистан Имран Хан, Тръмп добави, че Техеран не е ангажиран с тази сделка и че иранският режим "непрекъснато лъже" по множество въпроси, свързани с настоящите напрегнати отношения между двете страни.

Обръщайки се към въпросите, свързани с търговска война с Китай, американският президент каза, че неговата администрация работи по търговска сделка с Пекин, но китайските компании в момента плащат "милиарди и милиарди долари" под формата на тарифи, което ще продължи, докато не бъде постигнато обвързващо споразумение.

По въпроса за "Хуавей" (Huawei Technologies Co. Ltd.) и последните медийни съобщения, че китайският технологичен гигант е помогнал за изграждането на безжична интернет мрежа в Северна Корея, Доналд Тръмп каза, че е наясно с факта, но че Белият дом ще се опита да поддържа добрите отношения, установени със севернокорейския лидер Ким Чен-ун. "Това, което правят с 5G мрежите - ще трябва да видим", каза той добавяйки, че режимът в Пхенян все пак е спрял ядрените си опити и тестовете на балистични ракети.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна