Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЧЕЗ Разпределение се грижи за живота на птиците и подобрява градската среда

С финансовата подкрепа на Европейската комисия и в партньорство с Българското дружество за защита на птиците, компанията реализира инициатива за защита на животните и предпазване на електроразпределителната мрежа от пожари

3
За да привлече общественото внимание към опазването на птиците, ЧЕЗ Разпределение организира конкурс за рисунки върху улични разпределителни касети в Западна България.
Снимка: ЧЕЗ

Електроразпределителното дружество ЧЕЗ Разпределение осъществява проект за защита на живота на птиците и предпазване на електроразпределителната мрежа от повреди в резултат на досега с тях. Тези дейности са част от мащабния проект „Живот за птиците“, изпълняван в партньорство с Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) на територията на Западна България, и с финансовата подкрепа на Европейската комисия.

В рамките на проекта ще бъдат създадени възможности за безопасно гнездене на дивите птици. По този начин ще се избегнат и опасността от пожари по  електроразпределителната мрежа, вследствие на запалване на гнезда,и прекъсване на електрозахранването при досега на птиците със съоръженията, обясни ръководителят на проекта Мария Георгиева от „ЧЕЗ Разпределение България“ АД.

ЧЕЗ Разпределение е реализирала досега няколко инициативи за подобряване на градската среда чрез изрисуването на разпределителни касети.

Проектът, чието пълно наименование е „Опазване на застрашени видове птици чрез обезопасяване на опасни за тях въздушни електропроводи в защитени зони от Натура 2000 в Западна България”, или накратко „Живот за птиците“, стартира миналата година и ще се реализира в продължение на 5 години. В рамките на него компанията ще инсталира 4000 предпазни и 3600 маркиращи съоръжения на рискови стълбове и ще монтира 900 платформи за повдигане на щъркелови гнезда. Ще бъдат разработени, произведени и тествани и стандарти за безопасни за птиците електропроводи. Дейностите се извършват в 19 специално защитени зони по Директивата за птиците на ЕС, част от мрежата Натура 2000. БДЗП, партньор на ЧЕЗ, определя важните за птиците места и местообитанията им, което гарантира целенасоченото и ползотворно извършване на предвидените от ЧЕЗ Разпределение дейности. Общият бюджет на проекта е 2,65 млн. евро, като дружеството е инвестирало в него над 800 хил. евро , както и човешки ресурс, а Европейската комисия  предоставя 1,85 млн. евро по програма Life на Европейския съюз.

Младите художници превръщат градските алеи в истински художествени галерии и така допринасят за подобряване на градската среда.

За да привлече общественото внимание към опазването на птиците, ЧЕЗ Разпределение организира конкурс за рисунки върху улични разпределителни касети в Западна България. Като начало бяха изрисувани електроразпределителни табла в градовете Перник и Враца. Претворявайки красивите си идеи за безопасния контакт на птиците с електроразпределителната мрежа, младите художници превръщат градските алеи в истински художествени галерии и така допринасят за подобряване на градската среда.

Подобряването на градската среда чрез изрисуването на разпределителни касети има традиции в ЧЕЗ. Досега компанията е реализирала няколко подобни инициативи. През 2014 г. бяха изрисувани улични разпределителни касети в Благоевград, а преди това подобна инициатива бе осъществена по някои от централните софийските улици.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна