Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания сондира подкрепата за европейска военноморска мисия в Ормузкия проток

Снимка: БГНЕС

Великобритания успя да намери първоначална подкрепа от Франция, Италия и Дания за европейска военноморска мисия за осигуряване на безопасно корабоплаване през Ормузкия проток, заявиха във вторник трима висши дипломати от ЕС, съобщава Ройтерс.  Повод за предложената мисия е задържането от Иран на петролен танкер, плаващ под британски флаг.

Подкрепата беше дадена на среща на представителите на ЕС в Брюксел, като тя контрастира рязко с хладната реакция, която показаха преди време европейските съюзници на подобен американски призив, който беше отправен за пръв път в рамките на НАТО в края на юни. Тогава европейските страни опасяваха, че по този начин може да се влоши допълнителни напрежението между САЩ и Иран, отбелязва Ройтерс.

"Искането на Великобритания, а не на Вашингтон, улеснява европейците да се обединят около това", заяви един висш дипломат от ЕС. "Свободата на корабоплаването е от съществено значение, това е отделно от американската кампания за максимален натиск върху Иран", допълни той.

Великобритания тества идеята пред висши дипломати на ЕС на среща в Брюксел, като заяви, че няма да ангажира пряко Европейския съюз, НАТО или САЩ, посочиха участници. Това беше първата официална европейска среща, откакто британският външен министър Джереми Хънт очерта плановете за подобна военноморска мисия в началото на седмицата.

Британските външен министър и представители на отбраната обсъдиха директно с техните италиански, испански, френски и немски колеги подобна мисия, която вероятно да включва не само кораби, но и самолети.

Високопоставен германски дипломат заяви, че външният министър Хайко Маас е в тесен контакт с британските и френските си колеги Джереми Хънт и Жан-Ив Льо Дриан, за да "допринесат за сигурността" на Персийския залив, включително за осигуряване на морска сигурност.

Нидерландия също оценява позитивно британското предложение, посочва Ройтерс.

Целта е да се проведат по-нататъшни срещи с Мадрид и Стокхолм, посочиха дипломати, като на срещата на представителите на ЕС в Брюксел беше проявен интерес и от страна на Швеция, Полша и Германия.

Мисията за защита на жизненоважните петролни пътища в Близкия Изток може да се ръководи от съвместно френско-британско командване, посочи един от пратениците на тази среща.

Дипломати обаче отбелязаха, че всяка една подобна мисия се нуждае от одобрение от парламентите в някои страни от ЕС.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна