Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отслабване на бизнес активност в еврозоната през юли след задълбочаване на промишлената рецесия в Германия

Общата бизнес активност в еврозоната отслабна изненадващо през юли в резултат на задълбочаване на рецесията в германската промишленост и влошаване на очаквания за бъдещата икономическа активност, което предполага, че бизнес условията в региона на единната валута могат да станат още по-лоши през следващия месец, показват предварителни резултати от редовно проучване на агенция IHS Markit сред европейските мениджъри.

Индексът PMI, измерващ общата бизнес активност в региона на единната валута, се понижи през юли до тримесечно дъно от 51,5 пункта от 52,2 пункта през юни при очаквания на финансовите пазари за слабо понижение до 52,1 пункта.

Индексът PMI, измерващ активността в промишленият сектор, спадна рязко до 46,4 пункта при прогноза за негова стабилизация в юнското ниво от 47,6 пункта, като това е най-ниското ниво от 79 месеца (най-ниско ниво от декември 2012-а година). По този начин промишлената активност в еврозоната се свива за шести пореден месец (индекс под важното ниво от 50,0 пункта).

Подиндексът, измерващ само производството, пък се понижи от 48,5 пункта до 47,0 пункта, достигайки най-ниско ниво от април 2013-а година.

В същото време аналогичният PMI индекс за сферата на услугите се понижи през юли до 53,3 пункта от 53,6 пункта през юни, оправдавайки очакванията на пазарите.

Индексът, оценяващ общите бизнес нагласи в еврозоната за следващите месеци, се понижи през юли до 58,5 пункта от 59,2 пункта през юни, достигайки най-ниско ниво на оптимизъм от октомври 2014-а година. Индексът, измерващ бизнес заетостта в еврозоната, пък се понижи до 53,5 пункта от 54,2 пункта месец по-рано.

Юлските PMI индекси предполагат, че темпото на растеж на БВП на еврозоната ще отслабне от прогнозираното за второто тримесечие повишение с 0,2%, при това по-близо към 0,1% в рамките на третото тримесечие, отбеляза Крис Уилямсън - главен бизнес икономист в компанията IHS Markit.

"При забавящ се растеж, отслабване при разкриването на нови работни места и рязък спад на ценовия натиск в сравнение с по-рано през годината, днешното PMI проучване ще даде допълнителен тласък на призивите за по-агресивни стимулиращи мерки от страна на ЕЦБ", добави Крис Уилямсън.

На утрешното редовно заседание на ЕЦБ се очаква банката да сигнализира за предстоящо намаляване на основна депозитна лихва под настоящото ѝ рекордно дъно от -0,4%, или за възобновяване на програмата за закупуване на облигации, известна като "количествени улеснения".

Според анализатори и икономисти обаче, доста слабото днешно бизнес проучване може да ускори този процес и още утре ЕЦБ да прибегне до понижение на основните си лихви, като участниците на паричните пазари вече оценяват тази вероятност на около 40%.

Малко по-рано днес агенция Markit представи и резултати от аналогични слаби бизнес проучвания за двете водещи икономики в еврозоната и по-специално за Германия, където беше отчетно още по-сериозно задълбочаване на рецесията в промишления сектор.

Индексът PMI, измерващ общата бизнес активност в Германия, се понижи през юли до 4-месечно дъно от 51,4 пункта спрямо 52,6 пункта през юни.

Промишленият PMI индекс пък се срина силно до 43,1 пункта от 45,0 пункта месец по-рано, задълбочавайки рецесията в този важен сектор на германската икономика до 7-годишно дъно, като това представлява свиване на промишлената активност за седми пореден месец (индекс под важното ниво от 50,0 пункта). Индексът на активността в германската сфера на услугите пък се понижи по-сдържано до 55,4 от 55,8 пункта.

"Здравословното състояние на германското производство отиде от лошо към още по-лошо през юли, според предварителните PMI данни, което повишава рискът от навлизането на водещата европейска икономика в лека техническа рецесия", посочи Фил Смит от IHS Markit.

Отслабване бележи и бизнес активността във Франция, но тя все още се държи по-добре от германската. Общия PMI индекс се понижи през юли до 51,7 от 52,7 пункта през юни, PMI индексът в сферата на услугите - до 52,2 от 52,9 пункта, докато промишленият PMI индекс се понижи до нивото на стагнация от 50,0 пункта спрямо 51,9 пункта през юни.

"По-сдържаният растеж през юли може да навреди на надеждите за бързо икономическо възстановяване към дългосрочния темп, който сякаш започна да се материализира след солидните резултати от юни", отбеляза Елиът Кер от IHS Markit.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени