Eмисия новини
от часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Силен спад на акциите на Caterpillar след по-слаби финансови резултати за второто тримесечие

Американският индустриален гигант Caterpillar представи доста по-ниски от очакваното печалби през второто тримесечие в резултат на отслабване на търсенето на строителни машини в Азиатско-тихоокеанския регион, както и на слаби продажби в енергийния и транспортния отдели на компанията.

През второто тримесечие компанията базирана в Диърфийлд, Илинойс, отчете понижение на нетната печалба до 1,62 млрд. долара, или $2,83 на акция спрямо 1,707 млрд. долара, или $2,97 за акция преди година, докато осредните очаквания на Уолстрийт бяха за печалба в размер на $3,12 за акция.

Продажбите (приходите) на Caterpillar Inc. пък се повишиха с 2,8% до 14,4 млрд. долара от 14,0 млрд. долара година по-рано, потвърждавайки прогнозите.

Компанията твърди, че се придържа към прогнозата си за печалба в рамките на цялата година между $12,06 и $13,06 за една акция, но заяви, че очаква самата печалба да бъде в долния край на прогнозния диапазон.

Американският индустриален гигант продължава да очаква "скромен" ръст на продажбите за годината.

"Нашият силен оперативен паричен поток през тримесечието ни позволи да откупим собствени акции и да изплатим дивиденти за около 1,9 млрд. долара. Това е в съответствие с нашето намерение да върнем почти целия свободен паричен поток към акционерите", отбеляза председателят и главен изпълнителен директор на Caterpillar Джим Умплеби.

Инвеститорите реагират негативно на доста по-слабата от очакваното печалба на компанията, което причинява спад на акциите на Caterpillar Inc. с около 4,5% на извънборсовата търговия на Уолстрийт.

Трябва да се има предвид, че акциите на Caterpillar поскъпнаха от началото на годината с 8,7%, като в същото време широкият фондов индекс S&P500 нарасна с близо 20%.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от