Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството на Борис Джонсън ще защити гражданите на ЕС в случай на Брекзит без сделка

Една от първите законодателни инициативи на правителството на Борис Джонсън ще бъде приемането на закон, който дава на гражданите на Европейския съюз правото да останат в Обединеното кралство, съобщи телевизия Sky News, цитирайки депутатът от Консервативната партия  Алберто Коста.

"Правителството на Борис Джонсън ще съхрани правата на гражданите на ЕС в основното законодателство, за което той призовава, за да им предостави сигурност. Именно това е, за което настояват останалите държави-членки на ЕС, за да могат те да предоставят реципрочни права на британските граждани в Европа в случай, че имаме Брекзит без сделка", заяви г-н Коста.

Предложението на Министерството на вътрешните работи, което трябва да бъде съгласувано с европейските управляващи в Брюксел, би дало на гражданите на ЕС, които са били във Великобритания през последните пет години, право да подадат заявление за установен статут до 2021-а година.

В случай на оттегляне на Великобритания от единния блок без сделка, заявлението за престой трябва да бъде подадено до средата на 2020-а година.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна