Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разпознаването на фалшивите новини и пропагандата е проблем за голяма част от учениците

Логото на проекта „Медия селфи“ на Центъра за развитие на медиите, в рамките на който е извършено проучването.

Разпознаването на фалшивите новини и пропагандното съдържание е проблем сред голяма част от учениците, показва изследване на Центъра за развитие на медиите за нивото на медийната грамотност на гимназистите. Той е проведено сред 642 ученици между 15 и 19 години в 10 общински средно-образователни и професионални училища в София, Бургас, Карлово, Костинброд, Сливница и Стара Загора в периода 01 април – 10 юни 2019 г.

22 на сто от анкетираните не могат да преценят дали една новина е истинска, а 1/3 от младежите не могат да дефинират какво е пропаганда, сочат резултатите.

Внушителен процент от отговорилите са сигурни, че разпознават фалшивите новини (70%), но има и ученици, които приемат всичко в интернет за истина, а 30% казват, че не могат да преценят кое е фалшива новина.

Това са част от причините, поради което от Центърът за развитие на медиите препоръчва допълнително обучение и надграждане на знанията на учениците по отношение на достоверно и истинно съдържание, придобиване на умения за работа с информация в новинарски сайтове и социалните мрежи.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна