Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отскок на промишлените поръчки за дълготрайни стоки и на бизнес инвестициите в САЩ през юни

Поръчките за промишлени стоки с дълготрайна употреба в САЩ нараснаха рязко през юни след два поредни месеца на спад благодарение на увеличение на транспортните поръчки и по-специално на тези за пътнически самолети, което сякаш е сигнал за известно подобрение в края на второто тримесечие на иначе слабо представящия се индустриален сектор.

През юни новите промишлени поръчки за стоки с дълготрайна употреба нараснаха с 2,0% спрямо май, когато обаче те се свиха с цели 2,3% (низходяща ревизия от предишна оценка за спад с 1,3%), докато прогнозите на финансовите пазари бяха за тяхно по-скромно повишение с 0,7%, показват данни на Търговския департамент на САЩ.

Отскокът се дължи в най-голяма степен на рязко увеличение с цели 75,5% при поръчките за нови самолети, след като имено този тип поръчки се сринаха драматично през предходните два месеца с оглед на принудителното приземяване на самолетите на "Боинг" от модела 737 Max по целия свят в резултат на двете смъртоносни катастрофи с такива машини в рамките на по-малко от пет месеца.

Поръчките за автомобили и на части за тях пък се повишиха през юни с 3,1% спрямо май, когато нараснаха с 0,9 на сто.

Изключвайки тези за транспортно оборудване обаче, дълготрайните поръчки през юни се увеличиха с 1,2% след повишение с 0,5% през май, докато поръчките за промишлени стоки с дълготрайна употреба, без тези за отбраната, нараснаха с цели 3,1 на сто.

Поръчките за промишлени стоки с дълготрайна употреба, без тези за отбраната и въздухоплаването, пък скочиха с 1,9% след растеж с 0,3% месец по-рано.

Именно тази категория данни се следи като ключов барометър за бизнес инвестициите в САЩ, тъй като тя е мерило за разходите на фирмите за оборудване и софтуер. Силното повишаване на този тип поръчки през юни обаче е малко вероятно да промени сериозно очакванията за свиване на бизнес инвестициите през второто тримесечие, което пък да доведе до ограничаване на американския икономически растеж през същото тримесечие.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна