Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Apple ще плати на Intel един млрд. долара за бизнеса със смартфон модеми

Сделката се очаква да отслаби зависимостта на Apple от чипове на Qualcomm

Технологичният гигант Apple Inc. ще плати 1 млрд. долара на компанията Intel Inc. за нейното подразделение за смартфон-модеми, като чрез тази сделка производителят на iPhone се подготвя за предстоящия преход към следващото поколение безжични технологии, известни като 5G мрежи.

Споразумението бе обявено в четвъртък вечерта - около три месеца, след като Apple приключи дългогодишния спор с един от конкурентите на Intel - компанията за микрочипове Qualcomm. Тази сделка с Intel гарантира, че Apple ще може да се снабдява с чипове, от които ще се нуждаят бъдещите смартфони iPhone, за да могат да работят с ултра-бързите 5G  безжични мрежи.

Именно постигнатото преди три месеца примирие между Apple и Qualcomm накара Intel да се откаже от опитите си да създаде чипове за 5G смартфон модеми и да продаде този свой бизнес на производителя на iPhone.

След като самаtа продажба приключи по-късно тази година, Apple ще вземе около 2200 служители на Intel и 17 000 патента за безжична технология. Очаква се сделката да бъде приключена по някое време между октомври и декември 2019-а.

Закупуването от Apple на патентите на Intel за смартфон модеми и други технологии може да подсили и опита на технологичния гигант да изгради собствени 5G микрочипове и да намали зависимостта си от продуктите на Qualcomm. Базираната в Купертино, Калифорния мега компания е сключил лицензионно споразумение с Qualcomm, което продължава до април 2025-а година, с възможност за удължаване за още две години след това.

Трябва да се има предвид, че компанията Qualcomm е основен доставчик на високотехнологични компоненти при внедряването на 5G мрежи, особено в САЩ, тъй като администрацията на президента Доналд Тръмп включи през май в т.нар. "черен списък"  ключовият в световен план доставчик за изграждането на 5G мрежи - китайския технологичен гигант "Хуавей", като част от търговската си война с Пекин.

Досега 5G връзките са достъпни само в няколко града в САЩ, но се очаква те да станат по-разпространени до следващата година. По-бързите мрежи ще позволят на потребителите с 5G устройства да изтеглят филми само за няколко секунди и да получат по-бързо достъп до други услуги за стрийминг.

Apple не се очаква да пусне свой модел iPhone, който да работи в 5G мрежа, до септември 2020-а година, изоставайки по този начин от конкуренти като "Хуавей" и "Самсунг", които вече произвеждат смартфони, работещи със свръхбързата безжична технология.

Компанията Apple рядко харчи много средства за придобивания, предпочитайки да създаде т.нар. "стартъп" фирми за относително малки суми. По този начин цената от 1 млрд. долара, която ще плати на Intel, поставя тази сделка сред най-големите след сделката за 3 млрд. долара по придобиване на компанията за смартфон слушалки Beats и услугата за стрийминг на музика през 2014 година.

Сделката с Intel би могла да подсили спекулациите, че Apple може да бъде по-отворена към още големи придобивания, тъй като търси нови възможности за растеж на фона на забавяне на търсенето на смартфоните iPhone, които бяха основен източник на средства през последното десетилетие. Apple може лесно да си позволи всяка една подобна сделка по придобиване на активи, след като към края на март компанията разполагаше със средства в брой за 225 млрд. долара.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна