Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Хуавей" ще произвежда високотехнологични микрочипове

Снимка: БТА

"Хуавей" (Huawei Technologies Co. Ltd.) планира да пусне на пазара два нови микрочипа, които ще съдържат най-напредналата технология в света, съобщи в петък агенция Nikkei Asian Review, цитирайки източници, запознати с въпроса.

Мобилният чип Kirin 985 и процесорен чипсет с вграден 5G модем, произведени от "Хуавей", ще изстрелят китайската компания пред нейните конкурентите, като по този начин технологичният гигант се стреми да намали зависимостта от доставчици от САЩ поради наложената от Вашингтон забрана на американски компании да продават техни продукти на "Хуавей".

Източникът Nikkei Asian Review отбеляза, че веригата на доставки на "Хуавей" ще бъде "променяна постоянно" поради несигурността в търговските отношения със САЩ.

"Хуавей" използва свои собствени чипове в някои от моделите си смартфони, успоредно с микрочипове на американската компания Qualcomm. Американските производители на чипове настояват пред администрацията на президента Доналд Тръмп да бъдат освободи от наложената забрана, която е все още временна, но китайският технологичен гигант не планира да намали усилията си за увеличаване на своята самостоятелност и да намери алтернативни доставчици извън САЩ.

Въпреки факта, че достъпът на "Хуавей" до мобилната операционна система Android остава под въпрос, производителят на мобилни телефони продължава да се готви да пусне на пазара своя флагмански 5G смартфон Mate 30 през тази есен.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна