Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-сдържано от очакваното забавяне на икономическия растеж на САЩ до 2,1% през второто тримесечие

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Икономическият растеж на САЩ се забави по-слабо от очакваното през второто първото тримесечие на настоящата година благодарение на силен ръст на потребителските разходи, който компенсира спадащите бизнес инвестиции и намаляващия износ. Това е знак, че продължаващата вече десетилетие експанзия на водещата световна икономка остава в сила въпреки търговските напрежения и охлаждащата се глобална бизнес активност.

Растежът на американската икономика през второто тримесечие на 2019-а година се забави до 2,1% от 3,1% в началото на годината и при очаквания на финансовите пазари за по-рязко отслабване на растежа на БВП към 1,8% - 1,9%.

Ключова подкрепа за икономическата експанзия през периода април - юни оказаха потребителските разходи, които нараснаха с цели 4,3% след анемично повишение с 1,1% през първото тримесечие, отбелязвайки най-солидното темпо на растеж от края на 2017-а година. Трябва да се има предвид, че разходите на домакинствата по принцип формират около две трети от общата икономическа експанзия в САЩ. Подкрепа за силно растящите потребителски разходи оказва близо 50-годишното дъно на американската безработица и увеличаващите се заплати. Рязкото нарастване на потребителските разходи допринесе с 2,85 процентни пункта към растежа на БВП през второто тримесечие.

                                                                                                Графика на БВП на САЩ


В същото време обаче бизнес инвестициите се понижиха за пръв път от началото на 2016-а година, като нежилищните дълготрайни инвестиции, включващи разходите за софтуер, изследвания и развитие, както и за оборудване и инфраструктура, се свиха с 0,6% след ръст с 4,4% през първото тримесечие. Жилищните инвестиции пък се понижиха с 1,5%, отбелязвайки спад за шесто поредно тримесечие, докато инвестициите за инфраструктура като строителството на мостове, промишлени заводи и на нови петролни и газови сондажи се понижиха с цели 10,6%.

Стойността на бизнес запасите (на непродадените стоки) се повиши до 71,7 млрд. долара, но след ръст с 116,0 млрд. долара през първото тримесечие. Това по-слабо увеличение на бизнес запасите отне 0,86 процентни пункта от растежа на БВП през второто тримесечие.

Негативно влияние върху икономическия растеж оказа и силният спад с 5,2% на американския износ, докато вносът се увеличи с 0,1%, като по-големият търговски дефицит отне 0,65 процентни пункта от БВП на САЩ през второто тримесечие.

Ценовият индекс на личните потребителски разходи (PCE индекс) нарасна през второто тримесечие с 2,3% след повишение с едва 0,4% в началото на годината. Растежът на основния ценови индекс (основният PCE индекс, изключвайки волатилните цени на храни и енергия), който се следи внимателно от Фед като мерило за инфлацията, пък се повиши с 1,8% след растеж с едва 1,1% през първото тримесечие.

Това ускоряване на инфлацията, както и по-добрият от очакваното икономически растеж през второто тримесечие обаче едва ли ще попречат на Федералният резерв да намали основната си лихва на заседанието през следващата седмица (на 30-и и 31-ви юли) за пръв път от десетилетия насам, имайки предвид рисковете пред икономическите перспективи, свързани най-вече с търговската война САЩ-Китай и забавящата се световна икономика.

Но днешните данни вероятно ще сведат до нула шансовете за по-агресивно понижение на федералната фондова лихва следващата сряда с 0,5%, като Фед най-вероятно ще понижи "превантивно" основната американска лихва с 25 базисни пункта до диапазона между 2,00% и 2,25%.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна