Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Пежо" може да затвори завода си във Великобритания заради Брекзит без сделка

Автомобилен завод на "Пежо" в Елсмиър Порт, Велкобритания
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Автомобилната компания "Пежо" (Peugeot) планира да спре цялото производство в завода си в британския град Елсмиър Порт (Ellesmere Port Vauxhall), ако фабриката стане нерентабилна в резултат на Брекзит, съобщава "Файненшъл таймс", цитирайки интервю с главния изпълнителен директор на френската фирма Карлос Таварес.

През финансовото издание г-н. Таварес заяви, че компанията е определила алтернативна площадка в Южна Европа, която да поеме производството на автомобили от модела "Опел", ако затвори своята фабрика на острова Ellesmere Port Vauxhall.

Това означава, че на пристанището в Елсмиър биха могли да бъдат загубени 1000 работни места, оставяйки по този начин фабриката в град Лутън последната в рамките на Обединеното кралство.

Каролс Таварес посочи, че в случай, че Великобритания не успее да постигне задоволително контролирано напускане на Европейския съюз, "Пежо" ще строи в бъдеще моделите Vauxhall Astras и Opel Astras в Южна Европа.

Френската компания "Пежо", която е производител на моделите Peugeot и Citroen, пое през 2017-а година управлението на General Motors Europe (Vauxhall).

"Честно казано бих предпочел да продължим да сглобяваме автомобилите "Астра" в Елсмиър Порт, но ако условията са лоши и не можем да реализираме печалба, тогава трябва да защитим останалата част от компанията и повече няма да го правим", посочи той пред "Файненшъл таймс".

Предупреждението идва само дни, след като Сдружението на производителите и търговците на автомобили във Великобритания заяви пред новия британски премиер Борси Джонсън в петък, че Брекзит без сделка представлява "екзистенциална заплаха" за автомобилната индустрията.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна