Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания отхвърля идеята за размяна с Иран на задържаните танкери

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Великобритания отхвърли идеята, че може да освободи задържания от кралските военноморски сили ирански петролен супертанкер в замяна на кораба, плаващ под британски флаг, който беше конфискуван преди време от Ислямската република в Персийския залив.

Напрежението между Иран и Великобритания нарасна, след като командоси на Иранска републиканска гвардия завзеха по-рано този месец британския танкер "Стена Имперо" (Stena Impero). Това стана, след като британските кралските военноморски сили заловиха край бреговете на Гибралтар ирански петролен танкер, обвинен в нарушаване на санкциите срещу Сирия.

"Не може да има танто за танто", заяви в понеделник британският министърът на външните работи Доминик Рааб., цитиран от Ройтерс. "Не става въпрос за някакъв вид бартер. Става въпрос за международното право и за правилата на международната правна система, които да се поддържат и това е, за което ще настояваме", допълни той.

Той също така предупреди Иран, че ако иска да "излезе от тъмнината", тогава трябва да спазва международните правила и да освободи кораба, плаващ под британски флаг.

"Ако иранците искат да излязат от тъмнината и да бъдат приети за отговорен член на международната общност, те трябва да се придържат към базираната на правила система на международната общност," отбеляза Доминик Рааб пред Sky News.

"Не можете да задържате незаконно чуждестранни кораби", подчерта той.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна