Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министерството на финансите емитира 10,5-годишни ДЦК за 200 млн. лв. при рекордно ниска доходност от 0,32%

Снимка: Ани Петрова, БНР

На 29 юли 2019 година Министерството на финансите преотвори емисия 10,5-годишни държавни ценни книжа (ДЦК), деноминирана в лева, пусната в обръщение на 21-ви юни тази година и с падеж на 21-ви декември 2029-а година.

Емисията е референтна по отношение на хармонизирания дългосрочен лихвен процент за оценка степента на конвергенция, който е един от Маастрихтските критерии.

На проведения днес аукцион бяха пласирани успешно 10,5-годишните ДЦК за 200 млн. лв. съвкупна номинална стойност при постигната рекордно ниска среднопретеглена доходност за този матуритетен сегмент в размер на 0,32%. Общият размер на подадените поръчки достигна 305,75 млн. лв., което съответства на коефициент на покритие от 1,53.

Резултатите от аукциона са по-добри, отколкото тези преди месец, когато бяха емитирани 10,5-годишни книжа за 200 млн. лева при среднопретеглена доходност от 0,41%. Тогава общият размер на подадените поръчки за книжата с падеж през 2029 година достигна 472 млн. лева, което съответстваше на коефициент на покритие от 2,36.

Отчетеният лихвен спред на днешния аукцион спрямо аналогичните германски федерални облигации е в размер на 73 базисни точки (доходността на българските книжа е с 0,73% по-висока от тази на немските).

Министерството на финансите посочва, че от страна на участниците на днешния аукцион е бил отчетен висок интерес към преотворената емисия, като най-голямо количество ДЦК придобиха банките – 40%, следвани от застрахователните дружества с 26%, пенсионни и гаранционни фондове – 23%, инвестиционни посредници – 1% и други инвеститори – 10%.

С днешното емитиране на ДЦК само в рамките на юни и юли беше поет нов общ държавен дълг от 700,6 млн. лв. Целта е с получените средства да се помогне за финансира на сделката по закупуване на американските изтребители Ф-16.

По-рано този месец финансовият министър Владислав Горанов заяви, че във връзка с тази сделка до края на годината ще бъде поет целия допустим дълг в размер на 1 млрд. лева.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени