Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС сигнализира за по-строг чуждестранен достъп до финансовите си пазари след Брекзит

Великобритания няма автоматично да има пряк достъп до финансовите пазари на Европейския съюз след Брекзит, дори ако отговаря на всички условия, определени от Брюксел, съгласно политически документ на ЕС, публикуван в понеделник и цитиран от агенция Ройтерс.

Актуализирайки политиката си за достъп до европейските пазари за чуждестранни банки, застрахователи и инвестиционни посредници, Европейската комисия заяви, че страните извън блока няма непременно да получат достъп до финансовия пазар на ЕС, дори ако техните правила са еквивалентни.

Изправен пред огромен финансов център на своя праг в лицето на Лондон, който ще бъде извън блока след Брекзит, Брюксел започна да затяга условията за еквивалентност. Междувременно Великобритания каза, че правилата на Обединеното кралство ще бъдат идентични с тези в ЕС още на първия ден след Брекзит, но това не дава гаранция за достъп до европейския финансов пазар, показва документът на ЕК.

"Трябва да се отбележи, че овластяването на еквивалентността не дава право на трети страни да получат определение за еквивалентност, дори ако тези трети държави са в състояние да докажат, че тяхната финансова рамка отговаря на съответните критерии“, се посочва в документа на Комисията.

Позицията на ЕК е факт, след като по-рано днес британското застрахователно лоби London Market Group заяви, че Великобритания трябва да потърси еквивалентност за презастраховането след Брекзит.

Великобритания и ЕС вече принципно се съгласиха, че еквивалентността трябва да бъде в основата на бъдещия достъп до финансовия пазар на Европейския съюз и респективно до британския пазар. Въпреки това в доклада се казва, че исканията за еквивалентност от трети страни с "високо въздействие"ще изискват в бъдеще по-подробни оценки.

От своя страна, британските регулатори искат нови правила, които да направят системата по-прозрачна и предсказуема при условие, че статутът на еквивалентност може да бъде оттеглен с предизвестие от 30 дни.

ЕК посочи, че вече е направил такива промени. Въпреки това Комисията показа новата си позиция, като заяви в понеделник, че за първи път ще отмени определени решения за еквивалентност.

Според тези нови промени банките в ЕС вече няма да могат да използват кредитни рейтинги от Аржентина, Австралия, Бразилия, Канада и Сингапур, тъй като петте държави отказаха да отговарят на новите правила на Европейския съюз във финансовия сектор.

В отговор на това Монетарният орган на Сингапур заяви, че рейтингите от Сингапур могат да продължат да се използват от банки и други в единния блок по алтернативна система на ЕС, която ги "одобрява".

Малко вероятно е промяната, направена от ЕК, да има голямо практическо въздействие, но може да донесе допълнителна символична тежест само три месеца преди следващата насрочена дата за Брекзит на 31-ви октомври.

Комисията заяви, че може да има преходен период преди всяко бъдещо оттегляне, но отхвърли радикално преразглеждане на системата, която вече е включена в 40 разпоредби в финансовите правила на ЕС.

"Заключението на Комисията е, че сега е общоприето, че би било изключително трудно да се приложи единна оценка и процес на вземане на решения, обхващащи различни области на еквивалентност“, се казва в документа на ЕК.

Бъдещите решения ще включват проверки, за да се гарантира, че правилата на трети държави остават приведени в съответствие с тези в блока. Такива по-строги условия за еквивалентност биха могли да я направят Великобритания по-малко привлекателна за трети страни, заявиха представители на финансовата индустрия.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна