Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Техеран очаква Китай и други партньори да продължат да купуват ирански петрол въпреки санкциите на САЩ

Ешак Джахангири, вицепрезидент на Ирак
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Първият вицепрезидент на Иран заяви в понеделник, че очаква правителството в Пекин и други "приятели" да продължат да купуват петрол от неговата страна въпреки санкциите, наложени от САЩ.

След среща със Сун Тао, който е ръководител на международните отношения в Комунистическата партия на Китай, иранският вицепрезидент Ешак Джахангири подчерта, че двете държави имат стратегически отношения и заяви, че Ислямската република има желание да развива двустранните отношения още по-сериозно, въз основа на съществуващите "добри споразумения", съобщава агенция Шана (Shana).

Той също така посочи, че Техеран очаква страните-партньори да бъдат "по-активни" в закупуването на ирански суров петрол.

САЩ работят с други производители на петрол, за да блокират изцяло износа на Иран и да унищожат иранската икономика, но една година след повторното въвеждане на петролното ембарго ситуацията все още е "приемлива", добави Джаханжири и изрази решимост да изнася природен газ за Китай чрез тръбопровод през Пакистан. Той също така предложи преговори за създаване на механизъм за финансови транзакции с най-населената страна в света.

Трябва да се има предвид, че доставките на ирански петрол за Китай се понижиха наполовина през юни на годишна база, след като САЩ премахнаха през май временното освобождаване от наложените преди това санкции, което обхващаше осем държави, сред които и Китай.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна