Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предполагаем организатор на атаките от 11 септември готов да даде показания срещу Рияд

Халид Шейх Мохамед
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Един от предполагаеми организатори на терористичните атаки в САЩ на 11 септември 2001 г. Халид Шейх Мохамед е готов да подкрепи обвиненията срещу Саудитска Арабия в съучастие в мащабния атентат, пише „Уолстрийт джърнъл“. В замяна пакистанецът, който се намира в американския военен затвор „Гуантанамо“ в Куба, иска да не бъде осъждан на смърт.

Предложението му се съдържа в писмо, изпратено от адвокатите му до федерален съд в Манхатън. Там се разглежда колективен иск към Рияд от името на над 800 души, включително роднини на жертви и пострадали от атаките.

През 2017 г. те заведоха дело срещу Саудитска Арабия и обвиниха властите в кралството в подкрепа за терористичната мрежа „Ал Кайда“, чийто удар в САЩ отне живота на почти 3000 души.

През септември 2016 г. Конгресът преодоля вето на тогавашния президент Барак Обама и подкрепи законопроект, който разреши на семейства на жертвите на атаките от 11 септември да подават искове срещу Саудитска Арабия.

В САЩ неведнъж са изказвани предположения, че властите в петролната монархия са си затваряли очите за дейността на „Ал Кайда“ и може да са имали контакти с групировката и така да носят част от отговорността за терористичните атаки.

Рияд отхвърля вина и заплашва, че ще разпродаде свои активи в САЩ за стотици милиарди долари, за да не допусне евентуалната им конфискация, ако съд уважи съдебни искове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна