Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рискът от Брекзит без сделка е значителен, смятат от Юнионистката партия на Северна Ирландия

Демократическата юнионистка партия на Северна Ирландия

Шансовете Великобритания да напусне Европейския съюз без сделка са значителни, заяви в сряда депутат от Демократическата юнионистка партия на Северна Ирландия, като в същото време сигнализира за подкрепа на неговата партия за твърдия подход на премиера Борис Джонсън относно Брекзит.

Джефри Доналдсън, виден депутат от северноирландската юнионистка партия, подкрепящата консервативното правителство, посочи, че партията е съгласна с тезата на Борис Джонсън, че единственият начин Брекзит сделката да бъде одобрена от британския парламент е, ако се премахне т.нар. предпазен механизъм за ирландската граница (между Северна Ирландия - част от Обединеното кралство и Република Ирландия - част от Европейския съюз).

"Смятам, че предвид по-специално отговорът на ирландското правителство, който е ключов по отношение на опасенията на Обединеното кралство относно предпазния механизъм, перспективата за Брекзит без сделка е значителна", посочи той пред радио Би Би Си.

Неговите коментари идват след проведената във вторник среща на британския премиер Борис Джонсън с неговия ирландски колега Лео Варадкар.

На тази среща Джонсън подчерта, че няма допусне след Брекзит да се появи гранична и митническа инфраструктура по границата между Северна Ирландия и Република Ирландия.

От своя страна Варадкар посочи, че сделката за Брекзит не може да бъде отворена отново и че за момента няма задоволителни алтернативни споразумения.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна