Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Apple Inc. с по-добри печалби и по-оптимистични оценки за новото тримесечие

Акциите поскъпват с над 4%, като пазарната капитализация на Apple може отново да достигне 1 трлн. долара

Акциите на Apple Inc. нарастват с над 4% на извънборсовата търговия, след като късно снощи технологичният гигант отчете по-добра от очакваното печалба и приходи през второто тримесечие и в същото време направи по-позитивна прогноза за представянето си през текущото тримесечие.

Приходите се увеличиха през периода април - юни с 1% до 53,8 млрд. долара при очаквания за 53,39 млрд. долара, докато печалбата за акция се понижи до $ 2,18 от $2,34 преди година, но при прогноза на Уолстрийт за по-голям спад към $2,09 за една акция.

За текущото тримесечие Apple Inc. очаква приходи в размер между 61 млрд. и 64 млрд. долара спрямо прогноза на финансовите пазари за приходи от 61,02 млрд. долара. В горния край на тези прогнози, продажбите биха надвишили тези от същия период на 2018-а година, които бяха в размер на 62,90 млрд. долара, въпреки фактът, че  анализаторите продължава да очакват по-слаби продажби на смартфоните iPhone, докато на пазара не бъдат пуснати новите 5G модели през 2020-а година.

Компанията отчете понижение с 11,82% на приходите от продажби на iPhone-и през последното тримесечие до 25,99 млрд. долара и след спад със 17% в началото на годината.

Приходите от предоставяните от технологичния гигант услуги пък се повишиха с 12,63% до 11,46 млрд. долара, което беше малко под пазарните очаквания.

"Това беше най-силното в историята ни второ тримесечие благодарение на рекордни приходи от услуги, ускоряване на растежа от Wearables технологии (смартчасовници, гривни, смарточила и други подобни аксесоари с интегрирана компютърна технология), силно производство на iPad и Mac и значително подобрение на тенденциите при продажбите на iPhone", отбеляза изпълнителният директор на компанията Тим Кук.

"Върнахме над 21 млрд. долара на акционерите през тримесечието, включително 17 млрд. долара чрез изкупуване на открития пазар на почти 88 милиона акции на Apple и 3,6 млрд. долара под формата на дивиденти", допълни финансовият директор Лука Маестри.

Инвеститорите реагираха позитивно на финансовия доклад, като акциите на Apple Inc. поскъпнаха на извънборсовия пазар с близо 4,5% към 218 долара за акция след края на вчерашната търговия на Уолстрийт. Ако тази тенденция се запази през днешната американска търговия, пазарната капитализация на технологичния гигант може отново да тества "гросмайсторското" ниво от 1 трлн. долара.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!