Eмисия новини
от 12.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Рязко забавяне на икономическия растеж в еврозоната и в целия ЕС през второто тримесечие

Европейски статистически институт

Икономическият растеж в еврозоната и в целия Европейски съюз се забави рязко през второто тримесечие след по-доброто представяне в началото на годината, показва експресна оценка на Евростат.

Според предварителна оценка на европейската статистика, комбинираният брутен вътрешен продукт на 19-те страни - членки на еврозоната се увеличи с 0,2% през второто тримесечие, което е наполовина от растежа с 0,4% отчетен в началото на годината. По този начин икономическата експанзия в региона на единната валута се върна към анемичните нива на растеж през последните две тримесечие на 2018-а година.

Спрямо година по-рано БВП в еврозоната нарасна през трите месеца до края на юни с 1,1% след повишение с 1,2% през първото тримесечие на 2019-а година.

Евростат представи предварителни данни, показващи рязко забавяне на икономическия растеж и в целия Европейския съюз. Според експресната оценка на европейската статистика, БВП на ЕС нарасна през второто тримесечие също с едва 0,2% спрямо първите три месеца на годината, когато се повиши с 0,5 на сто, докато растежът на годишна база се забави до 1,3% от 1,6% в началото на годината.

Втората оценка за представянето на европейската икономика през второто тримесечие ще бъде направен на 14-ти август.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от