Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на долара, след като Фед изключи възможността за стартиране на траен цикъл на понижаване на лихвите

В четвъртък щатският долар продължава да поскъпва към двегодишен връх спрямо останалите основни валути, тъй като шефът на Фед Джером Пауъл изключи възможността за започване на по-продължителен цикъла на понижаване на водещата американска лихва след снощното първо намаляване на лихвените ставки от повече от десетилетие насам.

Въпреки че финансовите пазари очакваха това първо понижение на федералната фондова лихва с 0,25% до диапазона 2,00%-2,25%, те също така се надявах, че централната банка на САЩ ще даде началото на трайно разхлабване на лихвите.

На последвалата вчерашното заседание на Фед пресконференция обаче Джером Пауъл заяви, че това "не е началото на дълга серия от намаляване на лихвите", макар че в същото време да отбеляза: "Не казвам, че ще има само едно понижаване на лихвите".

Неговите коментари разочароваха голяма част от участниците на финансовите пазари, които разчитаха на поне още две лихвения понижения до края на годината, въпреки че те все още се надяват, че и през септември федералната фондова лихва ще бъде намалена с 25 базисни пункта.

След снощната пресконференция на Пауъл индексът на щатския долара спрямо останалите шест основни валути (евро, паунд, швейцарски франка, японска йена, австралийски и канадски долар) нарасна с 0,5%, като днес той се повишава с още 0,4% към нов двегодишен връх от 98,93 пункта (най-високо ниво от май 2017-а година).

В същото време еврото поевтинява към двегодишно дъно от 1,1043 долара (най-слабо евро от май 2017-а година), докато британската лира се смъкна към 1,2102 долара, достигайки най-ниско ниво от януари 2017-а година, когато паундът се търгуваше малко под 1,2000 нивото. По този начин британската лира се търгува недалеч от нейното многогодишно дъно около 1,1790 щатски долара от октомври 2016- година, което беше ударено след шокиращото гласуване на референдума във Великобритания в подкрепа за Брекзит през лятото на 2016-а година.

След заседанието на Фед доларът поскъпва и към двумесечен връх от 109,32 японски йени (най-високо нивото от 31-ви май) и към 6-седмичен връх от 0,9975 швейцарски франка (най-високо ниво от 19-и юни).

Китайската валута пък отслабва към близо двумесечно дъно от 6,9150 юана за един щатски долар.

Това рязко поскъпване на американския долар пък даде повод за нови критики от президента Доналд Тръмп относно снощното решение на Федералния резерв и на неговия шеф Джером Пауъл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени