Eмисия новини
от 14.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Слабо свиване на търговския дефицит на САЩ през юни

Търговският дефицит на САЩ се сви слабо през юни, но при силен спад на износа в резултат на забавящата се глобална икономика, отразявайки предизвикателствата, пред които е изправена американската икономика, показват данни на Департамента по търговия.

През юни 2019-а международният дефицит на САЩ при търговията със стоки и услуги се сви с 0,3% до 55,1 млрд. долара от дефицит за 55,52 млрд. долара месец по-рано и очаквания за по-сериозно понижение към 54,6 млрд. долара.

Американският износ обаче се понижи с 2,1% до 206,3 млрд. долара, достигайки най-ниска стойност от миналия декември,  като стоковият експорт се сви с 800 млн. долара до 75,1 млрд., докато износът на услуги - с 600 млн. долара към 20 млрд. долара.

Вносът пък намаля с 1,7% на месечна база до 212,3 млрд. долара, като в САЩ бяха внесени по-малко лекарства, суров петрол и клетъчни телефони.

През юни дефицитът при търговията с Китай се понижи слабо с 0,8% до 30,0 млрд. долара, тъй като вносът на китайски стоки се сви с 0,7%, докато експортът в посока Пекин остана на нивото от май. В същото време обаче търговският дефицит с Мексико нарасна силно.

През първата половина на годината търговският дефицит на САЩ се сви със 7,9% спрямо същия период на 2018-а година.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от