Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп осъди расизма и идеята за превъзходство на бялата раса

| обновено на 05.08.19 в 18:12
Американският президент Доналд Тръмп.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Доналд Тръмп се обяви по-сериозни мерки за предотвратяване на масови убийства след двете стрелби в Тексас и Охайо през уикенда, в които бяха убити 31 човека. В изказване от Белия Дом Тръмп също призова нацията да заклейми расизма.

Тръмп определи трагедиите през уикенда като „престъпление срещу цялото човечество“.

„В един глас нацията ни трябва да осъди расизма, фанатизма и идеята за превъзходството на бялата раса. Тези зловещи идеологии трябва да бъдат победени, омразата няма място в Америка“, каза американският президент.

31 станаха общо жертвите на стрелбите в Ел Пасо и Дейтън, след като в болница починаха двама от ранените в тексаския град, с което жертвите там се увеличиха до 22.

И двамата убийци са бели. Нападателят в Тексас, където сред загиналите има граждани на Мексико, е задържан и е установено, че е публикувал манифест срещу „латиноинвазията“ в Съединените щати. В Охайо стрелецът е убит и макар сред жертвите му да има цветнокожи, не е доказано, че мотивите му са били расови.

Тръмп характеризира нападателите като чудовищни индивиди с психически проблеми. Той се обяви за мерки за недопускане на подобни трагедии за напред. Едно от предложенията му предвижда по-своевременна реакция на властите и мониторинг на онлайн пространството за послания с омраза. 

Изказването на Тръмп се следеше внимателно от отчасти да се види дали как той ще заклейми действията на стрелецът в Ел Пасо. Нападателят се смята, че е автор на манифест, в който говори за „инвазия от латиноамериканци.“ Нападението му се разглежда като местен тероризъм. 

Мотивът за стрелбата в Дейтън все още не е ясен, но демократите обвиниха президента и неговата риторика против имигрантите за нападението в Ел Пасо. 

В неделя пред телевизия Ен Би Си кандидатът за номинация за президент на демократите Кори Букър заяви „Жънеш, каквото си посял и той пося семената на омразата в тази страна. Тази реколта от омраза и насилие, която виждаме сега е негова заслуга. Той е виновен“.

Знае се, че президентът е описвал имигрантите като „нашественици“ и е използвал обидни епитети по адрес на страни като Хаити и Ел Салвадор.Тръмп също е критикуван и за коментарите си след нападения, извършени от крайни националисти. При завършилите със смърт сблъсъци в Шарлътсвил през 2017 между крайнодесйни и антидискриминационни групи Тръмп обвини „и двете страни“ за случилото се.

От друга страна, експерти, цитирани от АП, посочват, че при управлението на Тръмп има покачване в броя на групите, които проповядват омраза.

От Белия дом отричат действията на стрелецът в Ел Пасо да са отражение на риториката на Тръмп и уверяват, че президентът е опечален и в същото време гневен от случилото се. За телевизия Ей Би Си и.д. началник-щабовете Мик Мълвени заяви, че първият разговор, който Тръмп е провел е бил с главния прокурор, за да разбере как администрацията може да помогне да се предотвратят подобни трагедии в бъдеще.

Преди изказването си в понеделник Тръмп заяви в Туитър, че смъртта на жертвите не може да е напразна и се обърна към двете партии да предприемат стъпки към затягане на контрола над продажбата на оръжие.

Доминираната от демократите Камара на представителите гласува законопроект за контрол при носенето на оръжие, който включва промени при проверките при закупуване на оръжие, но мярката все още не е преминала през контролирания от републиканците Сенат.

В Туитър президентът намекна, че приемането на промени в законите за носене на оръжие може да бъде обвързано с имиграционната реформа, но не уточни как.

По време на изказването си в Белия Дом американският държавен глава не се изказа в подкрепа за разглежданите в Конгреса мерки за по-голям контрол при продажба на оръжие.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна