Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безос продаде през миналата седмица акции на "Амазон" за почти $3 млрд.

Джеф Безос, основател и директор на Amazon
Снимка: ЕПА/БГНЕС

През миналата седмица Джеф Безос продаде акции на "Амазон" (Amazon.com) на стойност от близо 3 милиарда долара - точно преди акциите на неговата компания да претърпят най-солидните загуби от 13 години насам.

Според данни на Комисията за ценни книжа и фондови борси от понеделник основателят и изпълнителен директор на Amazon е продал в петък над 517 000 акции от своята компания на стойност около 1 млрд. долара. По-рано през миналата седмица той е продал над 968 000 акции на стойност около 1,84 милиарда долара.

Междувременно акциите на Amazon.com Inc. се обезцениха през вчерашната търговия с цели 3,19%, отбелязвайки осма поредна сесия на спад, като това е най-продължителният период на загуби от юли 2006-а година насам. През този осемдневен период акциите на технологичния онлайн гигант поевтиняха с над 12%, заличавайки повече от 120 млрд. долара от пазарната капитализация  на Amazon, която вече възлиза на около 873 млрд. долара.

Тези разпродажби обаче не навредиха на статута на Джеф Безос като най-богатия човек в света, въпреки че през тази година той загуби близо 15 млрд. долара, но все още остава номер 1 с нетно богатство от 110 млрд. долара според Billionaires Index на агенция Bloomberg.

Предполага се, че приходите от продажбата на акции на Amazon могат да бъдат насочени към частната космическа компания на Безос - Blue Origin.  През миналата година той каза, че влага около един милиард долара годишно от собственото си богатство в компанията и че вероятно ще похарчи повече, докато тя се подготви за първите полети в космоса с комерсиална цел.

Снощи акциите на Amazon поевтиняха с 3,19% до $1 765 на акция на фона на общия брутален спад на Уолстрийт, но от началото на годината те все още са нагоре със 17,5%, докато през същия период широкият фондов индекс S&P500 се повиши с 13,5%.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна