Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спряха отсичането на останалите два кедъра в "Аспарухово", предстои проверка и сезиране на прокуратурата

Община Варна ще сезира прокуратурата и ще извърши пълна проверка как е бил издаден подробен устройствен план за терена в центъра на квартал "Аспарухово", върху който ще бъде изградена кооперация. Това съобщи заместник-кметът на общината Илия Коев, който пристигна на място, тъй като рано тази сутрин част от кедрите на терена бяха отсечени, без да бъде уведомена Общината.

Припомняме, че пет от седемте кедъра в квартал "Аспарухово" във Варна, заради които хората протестираха с искане да не бъдат премахнати заради строежа на кооперация, вече са отсечени. Съдбата на останалите две дървета обаче все още остава неясна. 

Хората, които с дни протестираха там, бяха потресени от погазването на общественото мнение, но заявиха, че продължават борбата си за запазване на зеленината и срещу презастрояването.

Много хора и полиция се събраха днес във варненския квартал след решението на инвеститора рано тази сутрин да отсече кедрите в центъра. 

За съжаление най-старите дървета вече са отсечени, а след сигнал на Радио Варна до кмета Благомир Коцев, той е наредил отсичането на останалите дървета да бъде спряно. 

"Спряхме ги в момента, но не можем да дадем никаква гаранция. Но инвеститорът няма да отреже дърветата, без да ни уведомят. Нито Община Варна, нито администрацията в Район "Аспарухово" е била уведомена за намеренията за отсичането тази сутрин", коментира на място заместник-кметът Илия Коев. 

Той допълни, че предстои сезиране на прокуратурата от страна на Община Варна, предстои и проверка на целия Подробен устройствен план и даденото разрешително за строеж. "Ще прегледаме основно документацията изначално, за да видим дали има или няма нередности. Съдът обаче е разрешил тези дървета да бъдат отрязани. Но засега спираме това", допълни Коев. 

Той е разговарял днес с представители на инвеститора, от Общината ще инициират разговор и със собственика на фирмата, съобщи още заместник-кметът. Чуйте подробностите:



Припомняме, че теренът е частен, инвестиционното намерение за участъка, по който непосредствено преминава едно от двете отводнителни санитарни дерета, е за 6-етажна жилищна кооперация.

Съкрушени сме, както и дърветата, обобщиха протестиращите. Те определят случилото се днес като "безсмислие, безумие, безчовечност, алчност". 

"Може да са изсекли дърветата, но дерето е на границата, което е жизненоважно за всички аспаруховци! Този проект не трябва да се случва! Крайно време е всички заедно да застанем срещу всички проекти, свързани с изсичането на дървета, застрояване и печелене на пари в целия град", допълниха жителите на варненския квартал. 



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени