Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мечки и вълци тероризират словенските фермери, те искат оставката на министъра на околната среда

Снимка: БГНЕС

Синдикат на словенските селяни е поискал оставката на министъра на околната среда Симон Зайц, когото смята за отговорен за големите щети, нанасяни на селското стопанство от мечки и вълци, предаде ТАНЮГ.

Синдикатът обвинява Зайц за последното нападение на глутница вълци над стопанство близо до югозападния град Пивка, при което вълците за една нощ са убили 12 овце, и то на пасище, защитено с електропастир и кучета пазачи. Според селяните Зайц е виновен и за общото лошо управление на дивите животни.

"Държавата би трябвало да определи максималния брой мечки и вълци, които нашите гори могат да понесат, защото за такъв брой просто няма храна", заяви Флорян Петернел от синдиката, в който членуват селски стопани и собственици на гори.
Той се позова на проучвания, според които в Словения могат да оцелеят само около стотина кафяви мечки, а според някои източници техният брой е около хиляда.

Що се отнася до вълците, в горите могат да оцелеят само две глутници, а се смята, че вълците в момента са над сто, посочи още Петернел.

Словенското правителство тази пролет разреши отстрела на близо 200 мечки и 11 вълка. Защитниците на дивите животни обаче се обявиха против лова, като заявиха, че квотите за отстрел на мечки и вълци за тази и следващата година са твърде високи.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна