Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Джонсън ще насрочи избори, но след Брекзит, ако депутатите му гласуват недоверие

Борис Джонсън, премиер на Великобритания
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Борис Джонсън ще проведе предсрочни избори в дните след Брекзит, ако депутатите гласуват вот на недоверие на неговото правителство, съобщи в четвъртък "Файненшъл таймс', позовавайки се на неназовани висши съветници на премира.

Според "Файненшъл таймс", неговите сътрудници очакват, че Джонсън ще се окаже изправен пред вот на недоверие скоро, след като британският парламент се завърне от лятната си почивка.

"Не можем да ги спрем да предизвикат предсрочни избори, но ние контролираме графика, така че ще насрочим датата за вота след 31-ви октомври, когато ще имаме Брекзит", съобщи за финансовото издание високопоставен неназован служител на Даунинг стрийт 10. "Ако трябва да има общи избори, тогава те ще бъдат в дните след 31-ви октомври", подчерта той.

Друг близък сътрудник на Джонсън също не отрече, че в първите дни на ноември могат да се проведат предсрочни избори, съобщи "Файненшъл таймс".

Междувременно премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън заяви пред репортери в четвъртък, че членовете на Парламента трябва да подкрепят излизането на Великобритания от Европейския съюз до 31-ви октомври, тъй като това иска британският народ.

"Ще напуснем ЕС на 31-ви октомври, за което гласуваха хората от тази страна", посочи Джонсън. "Смятам, че депутатите трябва да продължат да изпълняват това, което са обещали отново, и отново, и отново, и отново, на хората в тази страна. Те ще трябва да изпълнят дадения им през 2016-а година мандат", добави той, отговаряйки на въпрос, дали "изразява загриженост относно неспазването на волята от страна на Парламента".

В сряда министърът на външните работи на Обединеното кралство Доминик Рааб настоя Великобритания да напусне единния блока в края на октомври с или без споразумение с ЕС, но обеща, че ще направи "каквото е необходимо", за да гарантира, че в Ирландия няма да има твърда граница.

Правителството на Консервативната партия, което е подкрепяно от юлстърските юнионисти, има само един депутатски глас мнозинство в Камарата на общините. Немалка група тори се противопоставя на твърдата Брекзит политика на лидера си.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна