Eмисия новини
от 07.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Хуавей" представи собствена операционна система Harmony

В петък "Хуавей" (Huawei) представи новата си, базирана на Linux операционна система - Harmony OS. Този ход идва, след като китайският технологичен гигант беше поставен през май в т.нар. "черен списък" на Съединените щати, което застрашава разрешението в бъдеще да продължава да използва операционната система Android на Google на своите смартфони.

Собствената операционна система на Huawei - Harmony OS ще бъде с отворен код.

По време на презентация на най-голямата в света технологична конференция в Дунгуан, "Хуавей" заяви, че нейната операционна система Hongmeng (Harmony OS) ще използва микрокернел (минимален размер на софтуера, нужен за една ОС), което означава, че всички файлове и системи ще бъдат заключени, тъй като няма "главен ключ" за ht цялостната система, каквито имат Android, Linux и Unix.

Компанията вярва, че нейната ОС може да получи най-високо качествено одобрение от съответните регулаторни органи. Всички приложения за HTML, Linux и Android ще могат да работят в Harmony OS, според Huawei.

"Хуавей" също така заяви, че планира да създаде "споделена екосистема“, така че разработчиците да не трябва да адаптират техните Apps приложения към различни устройства, а в замяна това ще става автоматично.

Технологичният гигант представя и "компилатор", който поддържа всички програмни езици и повишава производителността с 60%. Освен това Huawei каза, че миграцията между операционните системи Android и Harmony OS може да стане за около два дена.

Huawei Technologies  иска да продължи да използва операционната система Android, посочи Ричард Ю, изпълнителен директор на поделението на компанията за потребителски устройства, по време на конференцията за разработчици на софтуер в южния град Дунгуан.

"Ако обаче не можем да я използваме в бъдеще, можем незабавно да преминем към нашата операционна система Harmony OS“, отбеляза той, потвърждавайки, че това може да стане в рамките на два дни.

Работата по OS Harmony започна преди две години, като "Хуавей" посочи, че първата версия на операционната система ще бъде пусната на 10-и август, а новите версии ще бъдат налични през 2020 и 2021 година.

Операционната система Harmony OS  позволява и съвместимост с изкуствен интелект и може да се използва и на персонални компютри и на други устройства, подчертаха от "Хуавей".

"Хуавей" също така е разработила собствен чипсет за смартфони и сървъри от по-нисък клас, въпреки че все още се нуждае от американски доставчици за най-модерните си продукти.

Ричард Ю каза, че първият смартфон на "Хуавей", използващ Harmony OS, ще бъде пуснат в събота под бранда Honor.

И той подчерта, че операционната система Harmony ще бъде с отворен код, за да позволи на външни разработчици да допринесат за нейното развитие. "Искаме да изградим глобална операционна система, така че тя да не се използва само от Huawei“, посочи Ричард Ю.Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.