Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британският финансов министър изобщо не очаква икономическа рецесия

Саджид Джавид не се страхува от Брекзти без сделка

Саджид Джавид, британски финансов министър
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският финансов министър Саджид Джавид се опита да омаловажи днешните слаби данни от Острова, отбелязвайки, че икономическите фундаменти на страната остават силни и че това е предизвикателен период за цялата глобална икономика.

Правителството е решено да гарантира сигурност относно предстоящия на 31-ви октомври Брекзит, посочи той и допълни, че заплатите във Великобритания растат, а заетостта е рекордно висока.

"Все още се очаква да растем по-бързо от Германия, Италия и Япония през тази година", отбеляза Саджид Джавид пред Би Би Си, коментирайки първото свиване на БВП от 2012-а година насам.

Той посочи, че спадът на БВП през второто тримесечие отразява "волатилността" на икономически данни и че "по никакъв начин не е изненадващ".

Финансовият министър обаче изобщо не очаква икономическа рецесия в Обединеното кралство.

Британският финансов министър посочи, че желае да сключи разумна Брекзит сделка с Европейския съюз, но ако това не е възможно, тогава той няма да се изплаши от излизане на Великобритания без споразумение.

"Ако не се стигне до сделка, не се страхувам от нищо, не се притеснявам за това. Мисля, че ще сме готови за това, ще преминем през Брекзит и ще излезем по-силни и още по-издръжливи", заяви Саджид Джавид пред телевизия Sky.

"Великобритания желае да постигне "разумна" Брекзит сделка, но е правилно да се подготви за развод с ЕС без сделка", допълни той.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени