Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Канадският Тръмп“ зове за край на „официалния мултикултурализъм“

Максим Берние
Снимка: Ройтерс

Дяснопопулистка канадска партия обяви днес, че „прекратяване на официалния мултикултурализъм и запазване на ценностите и културата на Канада“ ще бъде част от платформата ѝ за федералните избори през октомври, предаде Ройтерс.

Народната партия на Канада бе създадена през септември 2018 г. от Максим Берние, който изгуби надпреварата за лидер на опозиционната Консервативна партия.

Берние (56 г.) се е съсредоточил върху ограничаване на миграцията и защита на т.нар. канадски ценности в контраст с по-умерените консерватори, заради което е сравняван с американския президент Доналд Тръмп.

В петък партията му се прицели в либералния премиер Джъстин Трюдо, който е мощен привърженик на канадския мултикултурализъм откакто дойде на власт през 2015 г.

„Със своя култ към многообразието Джъстин Трюдо тласна тази идеология към форма на екстремен мултикултурализъм“, се посочва в становище на популистите.

Според тях имигрантите имат право да запазят културното си наследство, но техните усилия към това не трябва да бъдат подкрепяни от „правителствени програми и парите на данъкоплатците“.

Последните сондажи обаче дават на партията на Берние подкрепа между 3-5 процента. Либералите и консерваторите са с приблизително равен резултат засега – около 34 процента. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна