Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Драматично влошаване на икономическите инвеститорски нагласи в Германия и в еврозоната през август

Нагласите на германските анализатори и инвеститори относно перспективите пред водещата европейска икономика през следващите месеци се влошиха драматично през август до 8-годишно дъно с оглед на ескалиращия търговски спор между САЩ и Китай и нараснала опасност от Брекзит без сделка, показва последно проучване на центъра за европейски икономически изследвания Zew.

Индексът на базирания в Мюнхен изследователски институт Zew, измерващ бъдещите икономически очаквания в Германия за следващите шест месеца, се срина през август до -44,1 пункта от -24,5 пункта през юли и при очаквания за по-скромно понижение към -28,0 пункта.

По този начин индексът остава много далеч под осредненото си дългосрочно ниво от 21,6 пункта и достигна най-ниско ниво от декември 2011-а година насам.

В същото време индексът, определящ оценките на инвеститорите за текущите условия в Германия, се понижи през август до -13,5 пункта от -1,1 пункта през юли и при очаквания за доста по-скромно понижение към -6,0 пункта. Това е най-слабото ниво на индекса от май 2010-а година.

                                                                 Zew индекс на икономическите нагласи в Германия

Снимка

Президентът на института ZEW професор Ахим Вамбах отбеляза, че данните сочат за значително влошаване на перспективите пред германската икономика.

"Най-новата ескалация в търговския спор между САЩ и Китай, рискът от конкурентно обезценяване на местните валути и увеличената вероятност от Брекзит без сделка създават допълнителен натиск върху и без това слабия икономически растеж", отбеляза той и допълни: "Това най-вероятно ще постави под допълнително напрежение развитието на германския износ и промишленото производство".

Слабото Zew проучване за Германия е пореден предупредителен сигнал, че немската икономика се намира в рецесия.

Нагласите на експертите от финансовите пазари по отношение на икономическото развитие на еврозоната също претърпяха значителен спад, което доведе до рязко влошаване на съответният индекс на бъдещите очаквания до -43,6 пункта от -20,3 пункта само месец по-рано, докато Zew индексът за текущата икономическа ситуация в региона на единната валута спадна през август до -14,5 пункта от -10,6 пункта през юли.

Резултатите се базират на последното ежемесечно проучване на института Zew сред близо 300 експерти от банки, застрахователни компании и от финансови отдели на избрани корпорации.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна