Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В навечерието на посещението на Доналд Тръмп в Полша полското външно министерство предложи САЩ да прехвърли американските войски от Германия на полска територия - за да сплаши източния съсед, пише руският вестник “Комсомолская правда“.

„Присъствието на американски войски в Полша играе много важна, възпираща роля, много по-важна от по-нататъшното им присъствие на Запад. Русия ще помисли два пъти, преди да прибегне до военни средства, ако види присъствието на международни войски в Полша, особено на американските, заяви полският министър на външните работи Яцек Чапутович пред телевизия Polsat.

Преди това Вашингтон и Варшава се договориха да разположат разузнавателни дронове MQ-9 на територията на Полша. Посланикът на САЩ в Германия Ричард Гренел допусна частичното прехвърляне на американски войски от Германия в Полша, а неговият колега във Варшава вече успя да похвали подобни планове.

„Полша изпълнява задълженията си, като плаща 2% от вноските в бюджета на НАТО. С Германия не е така. Бихме приветствали прехвърлянето на американски войски от Германия в Полша, се казва на страницата на американското посолство в Полша в социалната мрежа „Туитър“.

„Желанието полското ръководство да приеме чужди войски в страната е много странно - преди това винаги се възприемаше като предателство на собствения си народ и невъзможността да го защити“, заяви Андрей Морозов, член на Комитета по международни въпроси и депутат от Либерално-демократическата партия в Държавната дума. „Няма заплаха от Русия, но разполагането на бази и разполагането на войски само ще предизвика вниманието към Полша от страна на руските въоръжени сили. Това е полска провокация и изстрел в крака“.

***
Лидерът на британските лейбъристи Джереми Корбин отправи молба към парламента да се обедини, за да спре излизането от Европейския съюз без сделка, „преди да е твърде късно“, пише вестник The Guardian. Корбин предложи себе си за министър-председател във временно правителство, гласувано при евентуално отстраняване на Борис Джонсън от длъжност.

В съпротивителна демонстрация група от повече от 100 депутати, представляващи всяка партия от парламента, с изключение на северноирландската Демократическа юнионистка партия, е подписала заявление. В него се казва, че е „недопустимо“ парламентът да чака до следващия месец, за да заседава отново с крайния срок за Брекзит на хоризонта.

Призивът на Корбин идва на фона на съпротива на консерваторите срещу идеята именно той да оглави временно правителство.
Лидерът на лейбъристите заяви пред британски медии, че народните представители си играят с огъня.

„Моето послание до депутатите в парламента е просто и неотложно - само ако работим заедно, ние можем да спрем излизане (от ЕС) без сделка“, каза той.

„Три години след референдума за Брекзит страната стои пред пропаст. Борис Джонсън стана министър-председател без обществена подкрепа. Той няма право да избута страната ни от ръба на скалата и в прегръдките на Доналд Тръмп“, добави той, като продължи, че планът, който е изложил миналата седмица, е „най-простият и най-демократичен начин да се спре излизането без сделка“.

Според него депутатите трябва да се възползват от възможността, преди да е станало твърде късно, така че хората, а не министър-председател, който не е избран чрез избори, да решат бъдещето на страната.

Противниците на идеята на Корбин настояват, че всяко временно правителство ще получи достатъчно подкрепа от парламента само, ако бъде водено от неутрална фигура.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна