Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия и Китай критикуват ракетния тест на САЩ

Крилатата ракетата е изстреляна от полигон на остров Сан Николас, Калифорния, като точно поразила целта след полет от над 500 км.
Снимка: Военно министерство на САЩ

Русия и Китай предупредиха днес, че новият американски ракетен тест увеличава военното напрежение и рискува да предизвика надпревара във въоръжаването, предаде АФП.

САЩ и Русия напуснаха в началото на август Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, като взаимно се обвиниха в нарушаването му.

Вашингтон обяви, че освен това споразумението му връзва ръцете да противодейства на сили като Китай.

Пентагонът обяви в понеделник, че е тествал базирана ракета, забранено по договора от 1987 г., който забранява производството, разработката и разполагането на наземно базирани ядрени и конвенционални оръжия с обсег от 500 до 5500 км. Целта му бе да премахне оръжия, които са най-голяма заплаха за Европа.

„САЩ очевидно са поели курс към увеличаване на военното напрежение. Ние няма да реагираме на провокации“, заяви руският зам.-министър на външните работи Сергей Рябков пред руската агенция ТАСС.

„Не можем да си позволим да бъдем въвлечени м скъпа оръжейна надпревара“, добави той.

Рябков каза, че тестът е показал, че Вашингтон е работил по такива ракети дълго преди официалното напускане на договора.

„Манталитет от Студената война“

В Пекин говорителят на китайското външно министерство Гън Шуан заяви, че „тези мерки на САЩ ще предизвикат нов кръг на оръжейна надпревара и ще доведат до ескалация на военната конфронтация“.

Той предупреди, че тестът „ще има сериозни негативни последствия за международната и регионална сигурност“.

САЩ трябва да се отърват от „манталитета на Студената война“ и „да правят повече, които са благоприятни за международния и регионалния мир и спокойствие“.

Американската ракета бе изстреляна от остров Сан Никълъс, Калифорния, който се контролира от ВМС на САЩ. Тя поразила точно целта след полет от над 500 км.

Преди теста руският президент Владимир Путин заяви при визитата си във Франция, че Москва ще разположи ракети със среден или с по-малък обсег, в отговор на подобни действия на САЩ.

Модификация на забранените „Томахоук“

Москва и Вашингтон от доста време критикуват договора, но Путин каза, че САЩ са взели решението за едностранно оттегляне от него.

Изпитаната в неделя ракета е модификация на крилатата „Томахоук“, която може да бъде оборудвана с ядрена бойна глава. Такива ракети с наземно базиране бяха снети от въоръжение след ратификацията на договора.

По-рано този месец американският министър на отбраната Марк Еспър заяви, че САЩ са започнали работа по разработка на „мобилни конвенционални наземно базирани крилати и балистични ракети“.

Той обаче настоя в същото време, че САЩ не подклаждат нова оръжейна надпревара, която в традиционния смисъл на понятието имала ядрен контекст.

„В момента нямаме планове за производство на ядрени оръжия със среден и малък обсег. Руснаците са тези, които разработват вероятно ядрени оръжия, които нарушават договора“, каза Еспър.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени