Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петима души са арестувани във Франция за подготовка на терористична атака по време на срещата на Г-7

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френските служби за сигурност са задържали петима души, които са планирали терористична атака по време на срещата Г-7 в курортния град Биариц в югозападната част на страната, съобщава телевизия BFMTV. Срещата ще се проведе в събота и неделя.

Арестуваните възнамерявали да подпалят хотел, предназначен за полицейски служители, отговарящи за сигурността на участниците.

Задържани са четирима мъже и една жена на възраст между 24 и 45 години. Те са членове на анархистична организация и според полицията обсъждали помежду си как да запалят хотела. Ако вината им бъде доказана, ги заплашва до 15 години затвор за участие в организирана престъпна група с цел терористична атака.

За охрана на срещата в Биариц са мобилизирани почти 12 000 служители на службите за сигурност. В района се разполагат устройства за откриване и неутрализиране на дронове.

Властите се опасяват, че традиционните за такива срещи акции на антиглобалисти могат да активизират „Жълтите жилетки“, които в последно време са прекратили протестите си.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна