Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст в подкрепата за крайната десница в Източна Германия застрашава коалицията на Меркел

Германският канцлер Ангела Меркел.
Снимка: БТА

Ръст в подкрепата за крайнодясната „Алтернатива за Германия“ преди регионални избори следващия месец в две източни провинции заплашва да разцепи коалицията на канцлерката Ангела Меркел, предаде Ройтерс.

Консерваторите на Меркел (ХДС) и лявоцентристката Германска социалдемократическа партия (ГСДП) управляват заедно Саксония, огледално на коалицията си на национално ниво. В съседната Бранденбург ГСДП управлява заедно с Левицата.

Проучванията сочат, че антимигрантската „АзГ“ може да се окаже първа политическа сила в двете провинции след изборите на 1 септември, което би било унизително за ХДС и ГСДП, които управляват Германия заедно в продължение на 10 от 14-те години на власт на Меркел.

Загубата на Бранденбург, която ГСДП ръководи от обединението на Германия през 1990 г., ще засили призивите в партията за край на коалицията с ХДС и преминаване в опозиция след невиждан спад в подкрепата за социалдемократите от под 15%.

По сходен начин загуба на ХДС в Саксония, където партията управлява от 3 десетилетия, ще засили натиска върху предпочитаната от канцлерката за наследник Анегрет Крамп-Каренбауер – шеф на консерваторите и министърка на отбраната.

„АзГ“ намери благоприятна почва за антимигрантските си послания в двете сравнително бедни източни провинции. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна