Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция и САЩ са договорили проект за компромис по т.нар. дигитален данък

Договореният компромис ще бъде представен на президентите Доналд Тръмп и Еманюел Макрон, които са в Биариц за срещата на Г-7.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френски и американски представители са постигнали компромис по френския цифров данък, заради който президентът на САЩ доналд Тръмп заплаши с отделни мита за френските вина, предаде Ройтерс, позовавайки се на източник близък до преговорите.

Компромисът, постигнат между френския финансов министър Бруно льо Мер, американския му колега Стивън Мнучин и икономическия съветник на Белия дом Лари Къдлоу предвижда Франция да връща на компаниите разликата между френския данък и планирания механизъм, който ще бъде изготвен от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

По-късно днес компромисът ще бъде представен на президентите Тръмп и Еманюел Макрон на срещата на лидерите на Г-7 в Биариц.

Източникът на Ройтерс казал, че съветникът та Тръмп е одобрил предложението.

Френският данък от 3% е върху приходите от дигитални услуги на фирми с приходи над 25 млн. евро във Франция и 750 млн. евро по света.

САЩ недоволстват, че той несправедливо се цели в американски компании като „Фейсбук“, „Гугъл“ и „Амазон“. В момента те могат да осчетоводяват печалбата си в страни с ниски данъци като Ирландия и Люксембург, без да има значение откъде са приходите им.

Тръмп днес каза, че преговарящите се „приближават до сделка“ по френския данък.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна