Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп предупреди Китай да не протаква търговските преговори

Американският президент Доналд Тръмп заяви във вторник, че търговските разговори между Съединените щати и Китай вървят добре, въпреки че предупреди, че ще бъде "по-безкомпромисен" в преговорите, ако те продължат до неговия втори управленски мандат.

"Справяме се много добре в нашите преговори с Китай", написа Тръмп в Туитър, но в същото време заплаши, че Пекин може да пострада лошо, ако се опитва да протака търговските преговори, предвид вече нанесените щети върху китайската икономика от въведените американски митнически тарифи.

"Макар да съм сигурен, че те (Китай) биха се радвали да преговарят с нова администрация на Белия дом, за да могат да продължат практиката си да "ограбват САЩ" с 600 млрд. долара годишно, оставащите повече от 16 месеца (до следващите президентски избори в САЩ) е дълго време, за да спрат изтичането на работни места и на компании", написа Тръмп и допълни: "И тогава, помислете какво ще се случи с Китай, когато спечеля изборите. Сделката ще бъде много по-безпощадна! Междувременно китайските вериги за доставки ще се разпаднат, а бизнесът, работните места и парите ще бъдат загубени!".

Междувременно китайският вицепремиер и главен преговарящ Лю Хъ беше цитиран да казва, че Пекин се противопоставя категорично на търговската война, която не е добра за Китай, за САЩ и за света като цяло. Той също така се надява двете страни да търсят обща позиция, оставяйки на заден план различията помежду им.

Лю Хъ се надява на правилно разрешаване на търговските спорове въз основна на равнопоставеност и взаимно уважение.

Коментарите на китайския вицепремиер са факт след негова среща с американските сенатори Стив Дейнис и Дейвид Пърдю. Трябва да се има предвид, че сенаторът Стив Дейнис е живял в Китай повече от пет години като изпълнителен директор в американската компания Procter & Gamble и е посещавал на няколко пъти страна, откакто е станала сенатор.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна