Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС ще използва Фонда за солидарност, за да подкрепи страните членки, засегнати от Брекзит без сделка

Европейската комисия ще предложи финансова помощ за бизнеса, трудещите се и земеделските производители в Европейския съюз, ако Великобритания напусне единния блок без какво и да е двустранно споразумение, съобщава агенция Ройтерс, цитирайки документ на комисията, който ще бъде представен в сряда.

Като част от подготовката на ЕС за най-лошия възможен сценарий за Брекзит без сделка, се очаква по-късно днес ЕК да предложи използването на Европейският фонд за солидарност, който обикновено се използва за подпомагане на жертви от природни бедствия в рамките на съюза. Целта е да се намали финансовият удар за някои държави членки, които са най-силно търговско обвързани с Великобритания.

Освен това Комисията иска да включи в употреба и Европейският фонд за приспособяване към глобализацията, създаден, за подпомагане на работещите в ЕС, които губят работни места поради глобализацията, като този фонд бъде използван за подкрепа на уволнени в следствие на Брекзит без сделка, се посочва в официалният документ, цитиран от Ройтерс.

Ако Европейският парламент одобри предложението на ЕК, ще бъдат достъпни общо 780 млн. евро, като Великобритания, разбира се, няма да има достъп до тази финансова помощ.

Комисията, която отговаря за управлението на вече два пъти отлаганото излизане на Великобритания от блока, също така ще предложи да използва всички съществуващи инструменти за пазарна подкрепа и директна финансова подкрепа за земеделските производители от ЕС, за да смекчи най-лошите въздействия върху пазарите на храни при сценарий без сделка.

Правилата на ЕС за държавна помощ, регламентиращи как правителствата могат да помогнат компаниите, "предлагат гъвкави решения за национални мерки за подпомагане“ за по-малки компании от съюза с големи експозиция към Великобритания, в случай че няма сделка, се казва в документа.

По-късно днес Комисията също така ще посочи, че все още работи с Република Ирландия, за да намери начин да се избегне изграждането на физическа граница със Северна Ирландия и в същото време да защити единния пазар на ЕС при сценарий без сделка.

Според този документ обаче ЕК смята, че единственият начин да се постигне това е като се използва съществуващото решение, известно като "ирландски предпазен механизъм", включено в споразумението за оттегляне, договорено с ЕС от предишното правителство на Великобритания, и което беше отхвърлено на три пъти от британския парламент.

Комисията ще повтори, че разводът между Великобритания и ЕС без сделка би имал сериозно отрицателно икономическо въздействие и върху двете страни, но с много по-голямо негативно отражение за Обединеното кралство. При такъв най-лош сценарий няма да има никакъв преходен период за подготовка и приспособяване на икономиките.

Комисията също така ще каже, че ако Лондон избере опцията за Брекзит без сделка, ЕС би бил готов да обсъжда бъдещите отношения с Великобритания, само след като се адресира въпроса за правата на европейските граждани, пристигнали във Великобритания преди Брекзит. Сега тези въпроси се регулират от споразумението за оттегляне, отхвърлено от британските депутати.

Обединеното кралство също така би трябвало да изпълни финансовите си задължения към ЕС и да запази т.нар. "Споразумението от Разпети петък" от 1998 година, което донесе мир на остров Ирландия след десетилетия на сектантско насилие, като беше премахнат физическият контрол по границата между Северна Ирландия и Република Ирландия, съобщава Ройтерс, цитирайки документът на ЕК..

Великобритания ще трябва да запази и целостта на единния пазар на ЕС, се подчертава в документа на комисията.

И двата въпроса са разгледани в отхвърленото от британския парламент споразумение за развод.

За да улесни експертните съвети и координацията между правителствата на ЕС в случай на Брекзит без сделка, Европейската комисия ще създаде кол-център и телефонни номера за гореща връзка, достъпни във всички 27 държави на ЕС и на всички езици на ЕС.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени