Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подем на фондовите борси след отслабване на геополитическите напрежения в Италия, Великобритания и Хонконг

Петролът поскъпва с 2%, докато златото губи част от статута си на "инвестиция-убежище"

Отслабване на геополитическите напрежения в Хонконг, Италия и Великобритания допринася за подновяване на инвеститорския риск апетит и за добър ръст на фондовите борси по цял свят по време на търговията в сряда.

Номинираният за нов-стар премиер на Италия Джузепе Конте успя да намери подкрепа за формирането на ново правителство в рамките на настоящия парламент.

Снощи пък Камарата на общините на Великобритания нанесе сериозен удар по правителството на Борис Джонсън, като се очаква по-късно тази вечер да подкрепи законопроект, целящ предотвратяване на Брекзит без сделка.

Главният администратор на Хонконг Кари Лам пък оттегли официално законопроекта за екстрадиция, който предизвика почти тримесечни протести в една от световните финансови столици.

Новината доведе до ръст на фондовия индекс Hang Seng с цели 3,9%, отбелязвайки най-силно дневно повишение от ноември 2018-а година насам.

Китайският фонд индекс Shanghai Composite пък се повиши с 0,93% отчасти в резултат и на добро проучване за бизнес активността в сферата на услугите на втората по сила икономика в света. Индексът PMI в сектора на услугите, определян от агенциите Caixin и IHS Markit, нарасна през август до 52,1 от 51,6 пункта през юли, докато PMI индексът на общата бизнес активност в Китай се повиши до 51,6 от 50,9 пункта месец по-рано.

Европейските борси също реагираха позитивно на сигналите за отслабване на политическо напрежение в Италия, Великобритания и Хонконг, както и на малко по-добро от очакваното аналогично проучване на IHS Markit за бизнес активност в сферата на услугите на еврозоната през август, като инвеститорите сякаш игнорират данните на Евростат за доста солидното понижение на продажбите на дребно в региона на единната валута през юли.

През следобедната търговия общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се повишава с 0,9%, немският индекс Dax 30 - с 1,04%, френският CAC40 - с 1,13%, а италианският MIB нараства с цели 1,62% след информации за скорошно формиране на коалиционно правителство между Движението "5 звезди" и Демократическата партия, която е център-ляво.

Британският фондов индекс FTSE100 се повишава по-скромно с 0,3%, тъй като инвеститорите са в очакване на новите важни гласувания по-късно днес в Камарата на общите на законопроекта, забраняващ Брекзит без сделка и на предложението на премиера Борис Джонсън за провеждане на предсрочни общи избори на 15-и октомври.

Основна причина за по-предпазливото повишение на FTSE100 е резкият отскок на британската лира към тридневен връх от 1,2210 щатски долара, след като преди снощното важно гласуване в парламента на страната паундът удари тригодишно дъно около 1,1960.

Американските инвеститори също приветстват отслабващите геополитически напрежения в Хонконг, Италия и Великобритания, като и трите основни фондови фючърси бележат солидни повишения с около 1% около час преди старта на търговията на Уолстрийт.

Фючърсите на DJIA нарастват с 230 пункта (с 0,87%) след вчерашен спад на индекса на сините чипове с 285 пункта (с 1,08%). Фючърсите на широкият индекс S&P500 се повишават с 0,9%, а на технологичният индекс Nasdaq100 - с 1,0%, след като и те приключиха търговията във вторник на загуба съответно с 0,69% и с 1,11%.

Намаляващото геополитическо напрежение се отразява позитивно и на доходността на европейските и на американските държавни облигации, тъй като днес дълговите книжа губят част от статута си на "инвестиции-убежище".

Доходността на 10-годишните германски облигации нараства към -0,676%, след като вчера удари ново рекордно дъно към -0,747%, докато доходността на аналогичните книжа в САЩ се повишава с 3,2 базисни пункта към 1,493%, след като във вторник тя удари най-ниско ниво от юли 2016-а година насам.

Подновеният риск-апетит допринася за ръст и на цените на петролните фючърси при спад на фючърсите на златото, които също губят част от статута си на "инвестиция-убежище".

Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през октомври поскъпват с 2,17% към 55,10 долара за барел, заличавайки напълно вчерашния спад с 2,1%, докато фючърсите на петрола брент с доставка през ноември нараства с 1,97% към 59,42 долара за барел, компенсирайки с лекота вчерашното си понижение с 0,7%.

Декемврийските фючърси на златото пък поевтиняват с 0,55% към $ 1547 за унция, след като през вчерашната напрегната и доста изнервена търговия те се повишиха с 1,5% към 6-годишен връх около $ 1565 за унция.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна