Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свиване на общия търговски дефицит на САЩ през юли, но при разширяване на дефицита с Китай

Търговският дефицит на САЩ се сви слабо през юли, но при увеличаване на дефицита с Китай към 6-месечен връх на фона на ескалиралата през последните месеци тарифна война между Вашингтон и Пекин, показват данни на Департамента по търговия.

През юли 2019-а международният дефицит на САЩ при търговията със стоки и услуги се сви с 2,7% до 53,99 млрд. долара от дефицит за 55,51 млрд. долара месец по-рано и очаквания за малко по-сериозно понижение към 53,4 млрд. долара.

Американският износ се увеличи с 0,6% до 207,4 млрд. долара след спад с 1,9% през юни, докато вносът се понижи с 0,1% до 261,39 млрд. долара след свиване с 1,7% месец по-рано.

Намаляването на импорта се дължи най-вече на спад с 2,6% на вноса на средства за производство - такива като компютри, полупроводникови материали, телекомуникационно оборудване и други индустриални машини и съоръжения, използвани главно от бизнеса.

Според Департaмeнта по търговия вносът на средства за производство е паднал през юли до най-ниско ниво от октомври 2017-а година, което е поредно доказателство за проблемите в промишления сектор на САЩ в резултат на негативния ефект от търговската война с Китай и слабия икономическия растеж в световен план.

През юли дефицитът при търговията с Китай се увеличи с 9,4% до 32,8 млрд. долара, въпреки че вносът от Китай се понижи с 1,9%, но в същото време износът в посока Пекин се сви с 2,7 на сто. От началото на годината китайския внос в САЩ се понижи с 12,4% спрямо същия период на 2018-а година, но американският износ в посока Пекин се понижи със 17,3 на сто.

Дефицитът при търговията със стоки с ЕС пък скочи до рекорден връх, като дефицитът с Германия се оказа най-голям от август 2015-а година насам.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна