Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметицата на Париж още не е обявила, че ще се кандидитара отново, но подкара колело по новите велоалеи

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кметицата на Париж Ан Идалго поведе днес високопоставени лица и журналисти на обиколка с колело по новите велоалеи във френската столица, предаде ДПА. Това се случва на фона на разгорещяващата се политическа атмосфера преди местните избори през следващата година.

Седнала на син електрически велосипед под наем и с каска на главата Идалго заяви, че иска да вижда повече такива велоалеи в Париж.

Въпреки критиките за мащабите на пътните строежи и стесненото пространство за автомобилен трафик, социалистическата кметица на Париж заяви, че иска да превърне Париж в "Световната столица на велосипеда".

В интервю за сп. "Пари мач", което ще излезе утре, Ан Идалго защитава постигнатите от нея резултати и строителните работи в столицата, за да "се построи градът на бъдещето".

"Париж без строежи, това не съществува", добави тя, подчертавайки, че само 7 процента от тях са поръчани от общината.

Ан Идалго защитава също така многобройните дейности за поддръжка на пътищата, които "ще направят повече място за велосипедите и пешеходците" . "И да, поемам отговорността: строя града на бъдещето", изтъква Ан Идалго. Кметицата на Париж, която шест месеца преди общинските избори все още не е оповестила дали ще се кандидатира, твърди, че "има още проекти за изпълнение".

Запитана за нейната силно критикувана политика за намаляване на автомобилите в столицата тя увери, че няма да забави тези проекти под претекст, че наближават избори. "Никога няма да направя отстъпки пред климатичните заплахи", подчерта Ан Идалго.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!