Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рязко подобрение на бизнес експанзията в сферата на услугите в САЩ през август

През август бизнес експанзията на компаниите извън промишления сектор на САЩ (на компаниите в сферата на услугите) се подобри изненадващо рязко спрямо тригодишното дъно, достигнато месец по-рано, показва проучване на Institute for Supply Management (ISM).

Това е сигнал за подобряване на бизнес условия в този важен за американската икономика сектор въпреки шокиращото свиване на промишлената активност през август за пръв път от 35 месеца насам с оглед на опасенията свързани с тарифната война САЩ-Китай и геополитическата и икономическа несигурност.

Индексът ISM, измерващ активността извън промишлеността, отскочи през август до 56,4 пункта от многогодишното юлско дъно от 53,7 пункта (най-ниско ниво от август 2016-а) и при очаквания за доста по-скромно повишение към 54,0 пункта. По този начин индексът остава в нивата на растеж (над важното ниво от 50 пункта) за 115-ти пореден месец.

Индексът, измерващ новите поръчки, нарасна силно до 60,3 от 54,1 пункта през юли, въпреки че индексът на само на новите експортни поръчки падна до 50,5 от 53,5 пункта.

Индексът ISM, оценяващ бизнес активността (производствения индекс) в непромишлената сфера, пък се повиши още по-силно през август до 61,5 пункта от 53,1 пункта месец по-рано, докато компонентата, отчитаща работната заетост в този важен за американската икономика сектор, спадна за пореден месец, достигайки 53,1 пункта спрямо 56,2 пункта през юли.

Повишение до 58,2 от 55,6 пункта бележи ценовият индекс в сферата на услугите, което сякаш е сигнал за известен инфлационен натиск във водещата световна икономика.

Участниците в проучването остават обезпокоени от тарифната война с Китай и геополитическата несигурност, но те са предимно позитивни относно бизнес условията, отбелязва ISM.

Секторът на услугите е ключов за растежа на водещата световна икономика, тъй като формира близо 80% от брутния вътрешен продукт на страната. В същото време трудовата заетост в сферата на услугите формира над 80% от общата заетост в частния сектор на САЩ.

ISM проучването обаче изглежда в противоречие с аналогичното проучване на агенция IHS Markit, според което PMI индекса на активността в сферата на услугите се понижи през август до 5,7 пункта от 53,0 пункта през юли.

Междувременно новите поръчки за промишлено произведени стоки в САЩ се повишиха през юли с 1,4% до 500,3 млрд. долара спрямо юни, когато нараснаха с 0,5%, което сякаш не потвърждава сигналите за сериозна слабост в промишления сектор видени при проучването на ISM за промишлената активност през август.

Поръчките за промишлено произведени стоки, без тези за транспортно оборудване, се повишиха през юли с 0,3% след спад с 0,1% месец по-рано, докато поръчките извън тези за отбраната нараснаха с 1,1 на сто.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна