Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ забраниха влизане в страната на осъден румънски политик и децата му

Ливиу Драгня - бивш лидер на управляващите социалдемократи, излежава присъда за корупция.
Снимка: www.cotidianul.ro

САЩ забраниха на излежаващия присъда за корупция бивш лидер на румънската Социалдемократическа партия Ливиу Драгня и на неговите деца да влизат в страната предаде БТА.

„Днешното решение изпраща силен сигнал, че Съединените щати са ангажирани с борбата срещу корупцията и подкрепят правовата държава в Румъния", заяви в изявление Държавният департамент, съобщи Ройтерс.

Ведомството посочи, че законите на САЩ забраняват достъп до страната на всеки чуждестранен официален представител, който е замесен в корупционни деяния, както и на членовете на семейството му.

Драгня, който беше и председател на долната камара на парламента, беше признат за виновен за фиктивното назначаване на две жени в държавната агенция за защита на детето, които всъщност работели за неговата партия.

Върховният касационен съд на Румъния потвърди присъдата на Драгня от три години и половина затвор през май, след като той обжалва решението на първа инстанция миналата година.

САЩ също така забраняват влизането в страната на сина на Драгня Валентин Щефан и на дъщеря му Мария Александра, посочва Франс прес.

По-рано 56-годишният Драгня беше осъден условно за фалшифициране на избори, което му попречи да стане премиер на страната.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна