Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел се надява на скорошно разрешаване на търговските спорове между Китай и САЩ

Ангела Меркел и Ли Къцян
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел заяви в началото на официалното си посещение в Пекин в петък, че търговската война между Китай и САЩ засяга целия свят, като се надява да бъде намерено скорошно решение, съобщава Ройтерс.

От доста време насам германските компании попадат в "кръстосания огън" на търговския конфликт между САЩ и Китай, като немската икономика се сви през второто тримесечие и има все повече индикации за ново понижение през третото тримесечие, което да вкара водещата европейска икономика в рецесия.

И докато президентът на САЩ Доналд Тръмп притиска американските компании да търсят начини да затворят своите китайски  бизнес операции и да пренесат по-голяма част от производството си у дома, Ангела Меркел желае да бъде стартирана нова фаза в отношенията на Европейския съюз с Китай.

"Надяваме се, че ще бъде намерено решение на търговския спор със Съединените щати, тъй като това засяга всички в света", заяви Меркел пред китайския премиер Ли Къцян в началото на двудневната си визира в Китай.

Коментарите ѝ са факт само ден, след като страна ясно, че Китай и Съединените щати ще възобновят търговските преговори в началото на октомври, когато ще бъдат проведени нови консултации на високо ниво във Вашингтон.

Меркел настоява за европейска инвестиционна сделка с Пекин, дори в момент, когато Вашингтон прибягва до въвеждането на серия от митнически тарифи върху вноса на китайски стоки в САЩ, за да противодейства на това, което според него са нелоялни търговски практики в Китай. Европейските съюзници на САЩ, включително Германия, до голяма степен споделят тези критики към Китай, но не и изборът на Тръмп за решаване на търговските спорове чрез тарифна война.

Ангела Меркел също така каза, че Германия е отворена за китайски инвестиции и тя приветства всички китайски компании да инвестират в нейната страна. Тя обаче добави, че Германия възпира инвестициите в определени стратегически сектори и в критична инфраструктура.

От своя страна премиерът Ли Къцян Ли посочи, че Китай се надява Германия да приеме повече китайски компании и да разхлаби условията за износ на определени стоки.

Германия, чиято търговия със стоки с Китай достигна почти 100 млрд. евро през първата половина на 2019 г., има ротационното председателство на ЕС през 2020-а година, когато Меркел планира среща на върха ЕС - Китай с оглед на постигане на обща европейска позиция по отношение на втората по големина икономика в света.

Тази среща на върха би имала за цел да противодейства на това, което Берлин вижда в подхода на Китай за различни отношения с отделните страни-членки на европейския блок, тъй като Пекин насърчава глобални инфраструктурни проекти в рамките на своята инициатива "Един пояс, един път", което го прави влиятелен инвестиционен участник главно в по-бедните източни страни на ЕС като Унгария и Гърция.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна