Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френската централна банка очаква стабилен икономически растеж от 0,3% през третото тримесечие

Снимка: Ройтерс

Френската икономика ще продължава да бележи стабилен растеж през третото тримесечие на фона на подобряване на бизнес нагласите в промишления сектор, показват резултати от редовно бизнес проучване на Централна банка на Франция.

Брутният вътрешен продукт се очаква да нарасна през периода юли - септември с 0,3% спрямо второто тримесечие, когато също нарасна с 0,3%, като по този начин Френската централна банка остави без промяна експресната си оценка за икономическото представяне през третото тримесечие.

Това би представлявало стабилен икономически растеж от 0,3% за пето поредно тримесечие, след като в края на 2018-а година френското правителство предложи пакет от мерки в размер на 10 млрд. евро, имащи за цел да повишат доходите на най-бедните трудещите си и пенсионери.

Президентът Еманюел Макрон дори отиде още по-далеч, като през април тази година обеща да намали  подоходния данък с 5 млрд. евро в отговор на продължаващите протести.

Стабилната икономическа прогноза е факт с оглед на последното бизнес проучване на централна банка за август, отчитащо подобряване на активността в промишления сектор при стабилизация в сферата на услугите и в строителството.

Индексът, оценяващ бизнес активността в промишлената сфера, нарасна през август до 99 пункта от 96 пункта през юли.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна