Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС може да предостави ново удължаване на Брекзит, ако има предсрочни избори

Европейският съюз е готов да предостави на Обединеното кралство ново удължаване на срока за Брекзит, ако в страната бъдат проведени извънредни общо избори, съобщава сайтът BuzzFeed News, позовавайки се на висш източник от Европейския съюз.

Според информацията Европейският съюз би искал да знае дата на предсрочните избори при евентуален разрешаване на такова удължаване, но също така би бил доволен и само от уверения, че изборите ще бъдат проведени преди новия краен срок за Брекзит.

Неназованият висш служител заяви пред BuzzFeed News: "Ясното намерение за провеждане на избори по време на удължаването на срока за Брекзит е достатъчно. Разбира се, че конкретна дата за предсрочни избори би могла да помогне допълнително за подобно решение".

Британският парламент трябва да гласува тази вечер по предложението на премиера Борис Джонсън за провеждане на предсрочни общо избори във Великобритания на 15-и октомври, непосредствено преди Европейския съвет на 17-и и 18-и и преди настоящия краен срок за Брекзит на 31-ви октомври.

Междувременно бивш  правителствен съветник отбеляза в понеделник, че британският премиер Борис Джонсън ще спечели по-малко места в парламента, отколкото неговата предшественика Тереза Мей, ако сега се проведат извънредни избори.

Визирайки  частно проучване,  Джейсън Стайн, който беше съветник на бившия министър на труда и пенсиите Амбър Руд, който напусна правителството в събота, заяви пред Sky News, че Консервативната партия може да спечели около 295-300 места в 650 местната Камара на представителите.

Той напомни, че на изборите през 2017-а година управляваната тогава от Тереза Мей партия на Торите спечели 318 места в британския парламент, което принуди консерваторите да разчита на малка северноирландска партия, за да управляват страната. През миналата седмица пък Борис Джонсън загуби това мнозинство след разделение в Консервативната партия и решението да бъдат изгонени от нея 21 депутати, които се разбунтуваха срещу Брекзит плановете на новото правителство.

"Гледаме да вземем приблизително 295-300 места", заяви пред Sky News Джейсън Стайн, позовавайки се на частно неофициално проучване по поръчка на Даунинг стрийт 10.

"Самият Даунинг Стрийт 10 ще ви каже, че ще бъдат трудни избори. Те не очакват изборите да минат по мед и масло", посочи той и допълни, че при едни предсрочни избори консерваторите вероятно ще загубят депутатски места в Шотландия, Лондон и в Югозападна Англия.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна