Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джак Ма се оттегля от оперативното ръководство на "Алибаба"

| обновено на 10.09.19 в 18:21
Джак Ма, основател на Alibaba Group
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Един от най-добре познатите и богати бизнесмени в света - 55-годишният Джак Ма, се оттегля днес - на рождения си ден, като председател на съвета на директорите на най-голямата компания за електронна търговия в света – „Алибаба“.

Джак Ма се оттегля като част от плана за предаване на ръководството на компанията, обявен преди година. Тогава той се отказа от поста изпълнителен директор.

Мястото му на изпълнителен председател на съвета на директорите ще бъде поето от Даниел Чан - в момента главен изпълнителен директор в компанията.

Джак Ма ще остане член на „Алибаба партнършип“ - група от 36 души, които имат правото да номинират по-голямата част от съвета на директорите на компанията. 

Бизнесменът е роден в бедно семейство в източния китайски град Ханчжоу и започва кариерата си като учител по английски.Той е бил отхвърлян при кандидатури за около 30 работни места, включително в Кей Еф Си. Купува първия си компютър, когато е на 33 години.

Джак Ма основава без никакъв опит с компютърните системи „Алибаба“ през 1999 г., за да свърже китайските износители с американските търговци на дребно, след като убеждава група приятели да инвестират в начинанието му.

Компанията обаче вече пренасочи вниманието си към обслужване на растящия потребителски пазар на Китай. Вътрешният бизнес е допринесъл за 66 процента от приходите от 16,7 млрд. долара, отчетени през тримесечието до края на юни.

„Алибаба“ днес се оценява на 480 милиарда долара, а личното богатство на Джак Ма е над 38 милиарда долара. Технологичният предприемач заявява, че иска да се отдаде на филантропия, образование и внуците си.

През юни на конференция, посветена на дигиталното сътрудничество, организирана от ООН, той коментира:

„Дигиталният период е централна стъпка. Това е само началото. Трябва да мислим как можем да променим образователната система, за да сме сигурни, че децата ни ще могат да се състезават с компютрите, роботите, изкуствения интелект. Не само да използват мозъците си, но и сърцата си, за да бъдат по-креативни, по-иновативни и по-конструктивни“.

Пред „Ню Йорк таймс“ Джак Ма казва, че пенсионирането му не е край, а „началото на нова ера“. Вестникът пише още, че той ще остане в борда на директорите на компанията и ще продължи да дава съвети за управлението ѝ.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени