Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Питър Наваро: Американските тарифи са най-добрата защита от китайската икономическа агресия

Питър Наваро, търговски секретар в Белия дом
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Въведените от САЩ митнически тарифи върху вноса на китайски стоки са "най-добрата защита от икономическата агресия на Китай и най-добрата застрахователна полица, като Пекин ще продължи да преговаря добросъвестно", каза във вторник търговският съветник на Белия дом Питър Наваро.

Говорейки пред бизнес телевизия CNBC, Наваро заяви, че "тарифите работят прекрасно", за да "защитят" стоманодобивната промишленост и производството на алуминий в САЩ от "насищане на свръхкапацитет".

Питър Наваро също така коментира, че тарифните ставки спрямо Китай имат двупартийна подкрепа в Конгреса на САЩ и са подкрепени от мнозинството от гласоподавателите, според редица проучвания и анкети.

Наваро обаче отбеляза, че всичките дискусии с Китай се случват "зад закрити врата", когато беше попитан дали митническите тарифи ще останат в сила до ноември 2020-а година, когато са следващите президентски избори в САЩ.

Съветникът на Белия дом също така призова инвеститорите и обществеността да бъдат търпеливи преди ключовите търговски преговори между САЩ и Китай, планирани за следващия месец във Вашингтон.

"Ако искаме да постигнем страхотен резултат, наистина трябва да оставим процеса да върви по своя път", посочи Наваро в интервюто за CNBC и добави: "Междувременно трябва да проявим търпение отново преговорите с Китай“.

В ранните часове на днешния ден президентът Тръмп заяви по време на митинг в Северна Каролина, че следващата седмица Вашингтон ще възобнови търговските преговори с Пекин. Тръмп отново настоя, че Китай "иска да разговаря" със САЩ, тъй като е в негов интерес да разреши продължаващия търговски спор с Вашингтон.

По-рано вчера пък министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин отбеляза, че следващият кръг от търговските преговори на високо ниво между двете най-големи икономики в света ще се проведе през октомври и ще се съсредоточи върху валутните нива и "манипулацията на валутата от страна на Китай".

Според него китайските валутни практики ще бъдат тема на разговор на следващия кръг от преговори. Той допълни, че очаква управителят на Народната банка на Китай също да пристигне за предстоящите във Вашингтон преговори с оглед на факта, че част от разговорите ще бъдат фокусирани върху въпросите свързани с валутните манипулации.

Неговите забележи идват, след като в началото на август Министерството на финансите на САЩ официално определи Китай като валутен манипулатор. Последващи това решение информации показаха, че американският президент Доналд Тръмп лично е повлиял на решението на Мнучин, като последният първоначално е бил против предприе
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна